GYERMEK

10 ételféle, mely elősegíti az anyatej termelődését - Nagy segítség a szoptatásban!

Szerző:
Szabó Anna
A szoptató édesanyának nem mindig tudja, hogy elegendő tejet termel-e a szervezete. A legjobb mutató persze a baba súlya, azonban az is normális, ha az újszülött az első néhány napban egy kicsit veszít a súlyából, majd újra gyarapodni kezd, és 14 nap elteltével teljesen visszanyeri a súlyát. Mutatjuk azokat az élelmiszereket, melyekről bebizonyosodott, hogy segítik az anyatej termelődését.

 

Ha a kisbaba elegendő mennyiségű anyatejhez jut, akkor maga a szoptatás kényelmes és fájdalommentes. Az egészséges újszülött napi legalább 8-12 alkalommal táplálkozik, vagy legalábbis mellre kívánkozik, és mindegyik után elégedett, a melleid lágyabbak az etetés után, látod és hallod azt, hogy a baba eszik.


Vannak olyan helyzetek azonban, amikor a szoptatás kellemetlen és fájdalmas lehet, még akkor is, ha elegendő mennyiségű tej termelődik. A csecsemő számára a gyakori és igény szerinti szoptatás nagyon fontos, ez segít megalapozni és fenntartani a folyamatos tejtermelődést. Ha az újszülött nagyon álomszuszék, a nap nagy részét átalussza, akkor esetleg érdemes felébreszteni és óvatosan ösztönözni arra, hogy gyakrabban táplálkozzon. Ezzel ugyanis arra ösztönzöd a szervezetedet, hogy még több tejet termeljen.


Általános meggyőződés az, hogy bizonyos élelmiszerek elősegítik az anyatej termelődését. Az igazság ezzel szemben az, hogy viszonylag kevés kutatás folyt még ebben a témakörben, és nem biztos, hogy az eredmények elég meggyőzőek, így csak az édesanyák saját tapasztalataira támaszkodhatunk.


Görögszéna


A görögszéna hasonló növénycsoport tagja, mint a földimogyoró, a csicseriborsó és a szója. Ha azonban allergiás vagy ezekre az ételekre, akkor jó, ha tudod, hogy bizony allergiás reakció jelentkezhet a görögszéna-mag vagy tea fogyasztása esetén is.


Édesköménymag


Az édesköménymag egy másik hagyományos élelmiszer, ami növeli a tejtermelést. Az újdonsült anyukák gyakran szembekerülnek azzal, hogy a csecsemők pocakjában túl sok gáz képződik, és kialakul a kólika. A logika azt diktálja, hogy mivel ezeket a tüneteket az édeskömény enyhíti (a felnőttek esetében ugyanis gyomorbetegségek ellen és az emésztés elősegítésére használják), az anyán keresztül a csecsemőre is ugyanígy kihat a növény áldásos a hatása. Bár nincs olyan kutatás, ami alátámasztaná ezeket a hiedelmeket, de sok édesanya ragaszkodik hozzá, hogy jó hatással van a csecsemőre.


Fokhagyma


Számos gyógyító tulajdonsága mellett, mint például az immunrendszer erősítése és a szívbetegségek kialakulásának megelőzése, úgy tartják, a fokhagyma fokozza az anyatej termelődését is. Azonban nem volt még elég kutatás ahhoz, ami alátámasztaná ezt az állítást. Ha sok fokhagymát eszel, akkor ez befolyásolhatja az anyatej ízét és illatát. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok az anyák, akik fokhagymát fogyasztottak, hosszabb ideig tudtak szoptatni, a csecsemők pedig szeretik a fokhagyma ízét az anyatejben. A tanulmány azonban nem volt eléggé átfogó ahhoz, hogy az eredmények meggyőzőek legyenek.


Leveles zöldségek


A zöld leveles zöldségek, például a spenót vagy a sóska, kiváló ásványi anyagok, ugyanis rengeteg vas, kalcium, foszfát és vitamin található bennük, ilyen a béta-karotin, vagy a riboflavin. Úgy gondolják sokan, hogy az anyatej minőségét is javítják. Javasolt a szoptató nőnek legalább 1 vagy 2 adag zöld leveles zöldséget fogyasztani naponta.


Köménymag


A tejtermelés serkentése mellett a köménymag az emésztést is javítja, és megkönnyíti a székrekedés, a gyomorégés és a puffadás megszűnését. Számos indiai étel szerves részét képezi, és gazdag kalcium és riboflavin-forrás (B vitamin). Lepirítva, bármilyen ételhez adhatod őket.


Szezámmag


A szezámmag remek - nem tejalapú - kalciumforrás. Fontos tápanyag a szoptató anyák számára. Elengedhetetlen a baba fejlődéséhez, valamint a saját egészségedhez.


Tök


A sütőtökféléket hagyományosan az anyatej mennyiségének növelésére használják. Nemcsak kalóriadús és tápláló, de könnyű emészteni is.


Hüvelyesek


A vörös lencse nemcsak növeli az anyatej termelődést, hanem erőteljes fehérje, vas és rostforrás is.


Szárított gyümölcsök és diófélék


Sokan úgy vélik, hogy a mandula és a kesudió növeli a tejtermelést, emellett kalóriadús és vitaminban, ásványi anyagban gazdagok. Energiát és tápanyagot biztosítanak, kiváló harapnivalók, könnyen beszerezhetők. Kombinálhatod tejjel, finom mandulatejet készítve ezáltal.


Zabpehely


Vasban, kalciumban, rostban és B-vitaminban gazdag és könnyen beszerezhető. A zabliszt segít csökkenteni a szorongást és a depressziót. Amikor zabpelyhet fogyasztasz, és szeretnéd a tápértékét továbbnövelni, tejet és fűszereket, vagy gyümölcsöket is adhatsz hozzá.


A baba születése után érdemes egy egészséges kiegyensúlyozott étrendet kialakítani, ez biztosítja a szervezet számára a legtöbb tápanyagot, amire a babának szüksége lesz. Azonban érdemes a szoptató nőknek naponta étrend-kiegészítőket is fogyasztani, ilyen a vas, a folsav, a B-vitamin és a kalcium. Beszéld meg az orvosoddal, hogy milyen kiegészítőkre van szükséged az étrended átvizsgálása után, és tájékoztasd, hogy milyen adagokat eszel. A gyengébb mellkasi masszázs is segíthet a tejtermelődésben, de figyelj arra, hogy ne nyomd meg túlságosan a melleidet, mert a tejcsatornák károsodhatnak.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL