Az egészséges táplálkozás alapja a zöldség. Még a vízcsapból is az folyik: egyél sok-sok zöldfélét. De azért néha egy kis bűnözés belefér, ugye? És mi van akkor, ha ez a bűnözés éppen a zöldségek hozzáadásával történik? Ha elképzelhetetlennek tartod, hogy zöldségekből is lehet finom süteményeket készíteni, akkor ez a cikk pontosan neked szól. Itt ugyanis megismerkedhetsz néhány édes desszerttel, amelyek egyáltalán nem ördöngősek, viszont annál ízletesebbek. Így valóban könnyű elcsábulni.
Répatorta
Hozzávalók
75 dkg reszelt sárgarépa
15 dkg Rama margarin
4 tojás
25 dkg cukor
40 dkg liszt
1 citrom
1 csomag sütőpor
3 csomag vaniliás cukor
5 dkg durvára vágott dió
5 dkg mazsola
Elkészítés
A tojást a cukorral és a vanilia cukrokkal keverd habosra. Add hozzá az olvasztott, de már nem meleg margarint, a citrom levét és héját. Az összetevőket alaposan dolgozd össze, majd keverd bele apránként a sütőporos lisztet. Ezután kanállal (nem géppel) keverd bele a sárgarépát, illetve a mazsolát és a vágott diót. Egy 4 cm köralakú tepsit bélelj ki sütőpapírral, borítsd bele a masszát, és egyenletesen oszlasd el. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 50 percig süsd.
Krumplitorta
Hozzávalók (egy 24 cm-es sütőformához)
1/2 kg krumpli
4 tojás
5 dkg liszt
10 dkg kristálycukor
5 dkg vaniliás cukor
10 dkg mazsola
10 dkg vaj
5 dkg tört mandula
kevés reszelt citromhéj (ízlés szerint)
kevés őrölt szerecsendió (ízlés szerint)
porcukor a tetejére
Elkészítés
A krumplit főzd meg (héjában) sós vízben. Ha puhára főtt, hámozd meg - még melegen - és törd össze egy krumplinyomóval. Keverd hozzá a lisztet, és tedd el pihenni kb. 20 percre. A vajat és a cukrot verd habosra, majd adogasd hozzá a 4 tojás sárgáját, a krumplit és a többi összetevőt. A tojások fehérjéből verj kemény habot, és óvatosan keverd a tésztához. A masszát öntsd egy sütőpapírral bélelt, vajjal kikent kerek tortaformába. Előmelegített sütőben 170 fokon 40-45 percig süsd. Hagyd teljesen kihülni, és tálaláskor szórj a tetejére porcukrot.
Babtorta
Hozzávalók
4 tojás
20 dkg cukor
20 dkg tarkabab
4 evőkanál zsemlemorsza
2 csomag vaniliás cukor
Elkészítés
A tojások sárgáját a cukorral alaposan keverd ki. A babot főzd meg lehetőleg nagyon puhára, és nyomd át egy tésztaszűrőn. Az áttört babot add hozzá a kikevert tojáshoz, majd szórd bele a 4 evőkanál zsemlemorzsát, és a vaniliás cukrot. A tojások fehérjéből verj kemény habot, és óvatosan keverd a masszához. Előmelegített sütőben 170 fokon süsd kb. 30-40 percig. Hagyd teljesen kihűlni, majd a tetejét szórd meg finoman vaniliacukorral elkevert porcukorral. Tejszínhabbal tálalva még fenségesebb!
Kapros túrós lepény
Hozzávalók
30 dkg liszt,
15 dkg vaj,
2 tojás,
1 doboz tejföl,
csipetnyi só,
A töltelékez
20 dkg tehéntúró,
2 evőkanál tejföl
8 dkg vaj,
1 tojássárgája,
2 tojásfehérje,
2 csomag vaniliás cukor
kapor (ízlés szerint).
Elkészítés
Mérd ki a lisztet, és morzsold össze a vajjal. Add hozzá a 2 tojássárgáját, és annyi tejfölt kanalazz bele, hogy egy lágy tésztát kapjál. Nyújtsd ki és helyezd a tepsibe.
A töltelék
A túrót törd össze, és keverd el a vajjal, a tejföllel, az 1 tojássárgájával, a két tojás kemény habjával, a vaniliás cukorral és az ízlés szerinti - felaprított - kaporral.
A kinyújtott és tepsibe rakott tésztára kend rá a tölteléket olyan vastagon, amennyire csak tudod. Előmelegített sütőben süsd meg.
Sütőtöktorta
Hozzávalók
50 dkg sütőtökhús
10 dkg vaj
20 dkg liszt
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
5 tojás
4 dl tej
kevés rum
csipetnyi só
2dl víz
zsemlemorzsa
Elkészítés
A sütőtököt darabold fel. Egy fazék vizet forralj fel, rakd bele a feldarabold tököt, és kis lángon főzd puhára. Ha megfőtt, pépesítsd össze botmixerrel, és hűtsd le. Ha kihűlt, add hozzá a lisztet, a cukrot, a sót és a megolvasztott vajat. A végén egyenként dolgozd bele a tojásokat is. Folyamatos kevergetés mellett keverd hozzá a tejet és a rumot. A masszát öntsd egy sütőpapírral bélelt, vajjal kikent, zsemlemorszával beszórt kerek tortaformába. Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. egy órát süsd. Hidegen tálald.
Sült tökös rétes
Hozzávalók
1 doboz mirelit rétes tészta,
50 dkg tök,
10 dkg mazsola,
5 dkg zabpehely,
1,5 dl tej,
1 tojás,
citrom leve és reszelt héja,
kevés méz (ízlés szerint),
csipetnyi só.
Elkészítés
A zabpelyhet áztasd be egy kevés tejbe, add hozzá a felvert tojást, és hagyd pihenni kb. fél órát. Közben mosd meg a mazsolát, és süsd meg a tököt. A megsült tököt törd össze villával, keverd hozzá a mézet, és a citromlevet, majd add hozzá az előzőleg beáztatott zabpelyhet is. Ízlés szerint adj hozzá egy kevés citromlevet és sót. A tésztát terítsd ki, és egy csíkban kend rá a tökös tölteléket, és tekerd fel olyan szorosan, amennyire csak engedi. A két végét nyomkodd be egy kicsit, hogy a töltelék nehogy kifolyjon belőle. A maradék tejjel kend meg a tetejét, és előmelegített sütőben süsd pirosra.
Céklatorta
Hozzávalók (a tésztához)
5 tojás
25 dkg porcukor
3 dl olaj
35 dkg rétesliszt
egy evőkanál fahéj
szódabikarbóna,
sütőpor
35 dkg nyers cékla
10 dkg durvára tört dió
A krém
1 doboz mascarpone,
kb. 2 dl tejszín
porcukor (ízlés szerint)
Elkészítés
A tojások sárgáját a porcukorral keverd habosra, és add hozzá az olajat és az összes hozzávalót a céklán kívül. A céklát reszeld le, főzd puhára, és ha kihűlt, add hozzá a tojásos keverékhez. A fehérjéből verj kemény habot, és óvatosan keverd a masszához. Előmelegített sütőben, kivajazott, lisztezett tepsiben kb. 180 fokon süsd meg. Kb. 60-90 percre van szüksége ahhoz, hogy megsüljön.
A krém elkészítése
A mascarponét keverd össze annyi tejszínnel, és porcukorral hogy stabil krémet kapjál.
A kihűlt tésztát vágd ketté és töltsd meg a finom krémmel. A tetejére bármilyen idénygyümölcs illik.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK