Hozzávalók
- 20 dkg kukoricaliszt
- 20 dkg búzaliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- 1 dk cukor
- só
- őrölt fehérbors
- 15-20 dkg mexikói zöldségkeverék
Elkészítés
A mexikói zöldségkeveréket egy jénaiba tesszük, kevés sóval megszórjuk, majd a tetejét lefedve, mikróban roppanósra pároljuk. Ha kész van, alaposan lecsepegtetjük, és teljesen kihűtjük.
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Egy tálba tesszük a kétféle lisztet, ízlés szerint sót, és őrölt borsot, majd alaposan összekeverjük. A közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük az előzőleg kissé felvert tojásokat, a felfuttatott élesztőt és a maradék langyos tejet, majd fakanállal sűrű palacsintatésztát keverünk belőle. Végül hozzáadjuk az előpárolt, kihűtött zöldséget óvatosan elkeverjük, majd egy konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 20-25 percig kelesztjük.
Egy serpenyőben bőséges olajat hevítenünk, és kis halmokat kanalazunk bele a masszából. Néhány perc alatt a fánkok mindkét felét szép pirosra sütjük. A kisült fánkokat alaposan lecsepegtetjük, és papírtörlőre fektetjük.
Juhtúrós-mártás
- 10 dk juhtúró
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- só
- őrölt fehérbors
- szerecsendió
A vajat egy serpenyőben felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet és 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Vigyázzunk, nehogy nagyon megpiruljon! A tűzről levéve, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejet, és simára keverjük. Ezután belekeverjük a krémes juhtúrót, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk szerecsendióval, majd visszatesszük a tűzre és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Tálaláskor a zöldséges fánkokat tányérra szedjük, és mellé kanalazzuk a mártást.
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK