Szabó Anna
Hozzávalók:
1 kg mirelit, vagy friss, a végeitől megszabadított, 2-3 cm-re aprított, zsenge zöldbab
1 csapott teáskanál (továbbiakban: „tk.") só
[1 csapott tk. szárított majoranna]
1-2 babérlevél
[1 csipet őrölt szerecsendió]
1 csapott tk. só nélküli „Vegeta" (pl. Atais, Vegabond, stb.)
2 ek. 10-os ecet
[3 csapott ek. cukor]
víz
A rántáshoz:
2 púpos evőkanál (továbbiakban: „ek.") zsír (disznó, csirke, kacsa, liba zsírja is jó!) vagy 3 ek. étolaj
4 csapott ek. finomliszt
[2 csapott ek. búzakorpa]*
1 púpozott tk. őrölt csemege paprika
2-3 gerezd fokhagyma
[2-3 ek. tejföl]
Elkészítés:
A zöldbabot beletesszük egy 2,5-3 l-es lábasba. Felengedjük annyi hideg vízzel, ami éppen ellepi (az nem is baj, ha a tetején pár darabot nem fed el teljesen, mert főzés közben úgyis kissé összeesik és levet enged, ami miatt híg lesz a főzelékünk, ha eleve úgy vizezzük, hogy bőven ellepje a babot!). Tegyünk bele sót, Vegetát, majorannát, szerecsendiót, babérlevelet és ecetet. A forrástól számítva mirelit bab esetén kb. 5 percig, friss bab esetén min. 30 percig (ekkor kóstoljunk, hogy puha-e már!), mert nem minden esetben lehet megállapítani, mennyire zsenge a bab. Kavargatni nem kell.
Közben egy serpenyőben elkészítjük a rántást. Ha nem folyékony a zsiradékunk (pl. disznózsír), akkor langyosítsuk addig, míg folyékonnyá válik. Ekkor vegyük le a tűzről. Tegyük bele a lisztet és a korpát, s kavarjuk el jól. Ha nagyon száraz elegyet kapunk, tegyünk még hozzá egy kicsi zsiradékot. Akkor jó, ha krémsajt állaga van. Pirítsuk meg a lisztet folytonos kavargatás mellett, majd vegyük le a tűzről és nyomjunk bele 2-3 gerezd fokhagymát, s kavarjunk hozzá az őrölt paprikát. Pár másodpercre (10-15) tegyük vissza a tűzre és kavargassuk, hogy a paprika színanyaga kioldódjon. Ekkor újra vegyük le a tűről és keverjük hozzá a tejfölt is.
Mikor a bab már megpuhult, lassan, folytonos kavargatás mellett csorgassuk bele a rántást. Az újraforrástól számítva még 3-5 percig főzzük (folyton kavargatva, mert a rántás miatt odakozmálhat!). Utólag ízlés szerint adhatunk még hozzá cukrot és ecetet. Aki nem szereti cukrosan, tegyen bele egy kicsivel több sót.
!!! TIPPEK !!!
Én akkor veszem meg a zöldbabot, tököt, amikor olcsóbb és konyhakészre hozva fagyasztom le, 1 kg-os adagokban. A mirelit gyorsabban is fő, ami szintén nem mellékes szempont.
OLVASS TOVÁBB!
Bor és hagyomány Tokaj dűlőiben
Tokaj nem csak egy hely a térképen. Tokaj egy vibe. Egy életérzés....
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK