Vízen kullogó (Elkészítési idő: 1,5 óra)
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 2, 5 dkg élesztő
- 2 evőkanál porcukor
- 50 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- 10 dkg margarin
- 1 mokkáskanálnyi só
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojássárgája
1. A tejet langyosra melegítjük, majd az élesztőt belemorzsoljuk, kevés porcukrot adunk hozzá, kb. 15 percig meleg helyen pihentetjük. A lisztet érdemes mikróban meglangyosítani, egy tálba átszitálni, és a felfuttatott élesztős tejjel, tejföllel, a maradék porcukorral, az olvasztott vajjal, csipetnyi sóval, citromhéjjal, 6-8 percig robotgéppel dagasszuk úgy, hogy jó hólyagos legyen. A tészta akkor lesz jó, ha már elválik az edény falától, és állagra olyan nem lesz, mint egy könnyebb kalácstészta. Végezetül egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját.
2. Egy nagyobb konyharuhát vajjal megkenünk, a cipó formájú tésztát a közepére helyezzük, a ruha négy csücskét a tészta fölött összefogjuk, sodrófára vagy egy fakanálra akasztjuk, majd a tésztát egy fazék hideg vízbe lógatjuk. Kb. 1,5 órán át hagyjuk kelni a vízben. A tészta akkor jó, amikor magától feljön a víz tetejére, és átfordul a másik oldalára.
3. A gyúródeszkát szórjuk meg kristálycukorral, borítsuk rá a tésztát. Pogácsaszaggató segítségével szaggassuk ki, majd egyenként nyújtsuk ki vékony, kerek lappá, csavarjuk fel kifli formára. Egyenként hempergessük meg a kifliket porcukorban, egymástól 3-4 centi távolságra helyezzük el a sütiket kivajazott tepsiben.
4. Fontos, hogy ne melegítsük elő a sütőt, mert így a hideg sütőben addig is kel a tészta, amíg a sütő bemelegszik. 180 fokon, fél óra alatt, aranysárgára sütjük.
Tipp: Aki szereti a lekváros süteményeket, az megtöltheti a kifliket szilva, vagy baracklekvárral.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK