Hozzávalók (8-10 személyre)
- 2 teáskanál instant kávé
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csésze forró víz
- 1/4 csésze kávélikőr
- 25 dkg babapiskóta
- a díszítéshez csoki reszelék.
Töltelék:
- 1 teáskanál zselatin
- 1 evőkanál víz
- 3 dl tejszín
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg tejcsokoládé.
Elkészítés
Hozzávalók
- 50 dkg mascarpone sajt,
- 2 cl konyak,
- 3 adag dupla kávé,
- 1 doboz babapiskóta,
- 1 evőkanál tojáslikőr,
- 2 cl Amaretto mandulalikőr,
- muskotályos fehérbor,
- 2,5 dl habtejszín,
- 5 tojás,
- 25 dkg cukor.
Elkészítés
A tojássárgáját vízgőz felett kikeverjük a cukorral, a borral, a konyakkal és a tojáslikőrrel. Vigyázzunk, nehogy túlságosan forró legyen a víz, mert a tojás könnyen megfőhet! Amikor elkészült, az edényt hideg vízbe tesszük, mert a massza melegen nem keverhető össze a mascarponéval.
A fehérjét és a tejszínt külön-külön kemény habbá verjük és lehűtjük. A tojássárgás krémet és a mascarponét óvatosan összekeverjük, majd a felvert tojásfehérjét is beledolgozzuk a masszába. A krém színe világossárga lesz, állaga pedig krémesen lágy. Végül a felvert tejszínhabot szintén hozzáadjuk, és körkörös mozdulatokkal összeforgatjuk.
A kávét keverjük össze az Amarettóval, és a babapiskótákat gyorsan forgassuk bele, hogy minden oldalon érje a kávé, de ne ázzon el. A tiramisukrémet a forma aljára tesszük, és egyenletesen elterítjük. A következő réteg a kávés Amarettóba áztatott babapiskóta, majd ismét krém és piskóta, végül krém. Fóliával letakarva a hűtőbe helyezzük, tálalás előtt szórjuk meg kakaóporral.
Ezt a népszerű olaszdesszertet üdébbé teszi a bogyós gyümölcs. Könnyebben szeletelhetjük, ha a tésztát előző este készítjük el és préseljük le. A bogyós öntetet külön szolgáljuk fel.
Hozzávalók
A piskótához:
- 6 tojás,
- 1 csésze kristálycukor,
- 1 kávéskanál vaníliaaroma,
- 1 kávéskanál reszelt citromhéj,
- 1 csésze liszt,
- 6 evőkanál olvasztott vaj.
A vaníliakrémhez:
- 5 tojás,
- 1/3 csésze kristálycukor,
- ½ kg szobahőmérsékletű mascarpone,
- 2 evőkanál rum,
- 1 kávéskanál vaníliaaroma.
A bogyós töltelékhez:
- 4 csésze málna vagy eper (lehet fagyasztott is),
- ¼ csésze rum,
- 2 evőkanál kristálycukor.
Az öntethez:
- 1 csésze málna vagy eper (lehet fagyasztott is),
- ¼ csésze kristálycukor,
- 1 kávéskanál vaníliaaroma.
Elkészítés
A piskótához a szokásos módon melegítsük elő a sütőt 18 fokra. Vajazzunk ki egy 23 cm átmérőjű tortaformát, és béleljük ki az alját sütőpapírral.
A tojásokat, a cukrot vízgőz felett addig verjük, míg tapintással melegnek nem érezzük. Vegyük le a vízről, és magas fordulatszámra kapcsolt robotgéppel verjük nagyon sűrűre és világos színűre, míg a tálból kiemelt habverőről lecsorgó massza „szalagot” nem formál a tetején. Adjuk hozzá a vaníliát és a citromhéjat, és fakanállal óvatosan forgassuk bele az átszitált liszt felét, az olvasztott vajat, majd a liszt másik felét. Öntsük az előkészített formába és rázogatással terítsük szét egyenletesen. A sütőben középre helyezett rácson süssük, míg a közepébe szúrt hústű tiszta marad – kb. 30 perc. Borítsuk tortarácsra, hogy hűljön. Ha kihűlt, vágjuk 3 rétegre.
A vaníliakrémhez forró víz felett, verjük néhány percig a tojássárgáját a cukor felével, míg tapintásra melegnek nem érezzük. Vegyük le a forró vízről, és magas fordulatszámra kapcsolt robotgéppel verjük sűrűre, habosra, világos színűre – kb. 7-8 perc.
Villával nyomkodjuk simára a krémsajtot, majd forgassuk a cukros tojásba, és adjuk hozzá a cukrot, és így verjük tovább, de ne túl keményre, majd forgassuk a krémsajtos keverékbe.
A bogyós töltelékhez keverjük össze a gyümölcsöt a rummal és a cukorral, és hagyjuk állni kb. 10 percig.
Rakjunk egy tortalapot egy 23 cm átmérőjű tortaformába, és egyenletesen terítsük szét rajta a gyümölcsök felét. Kanalazzuk a tetejére a vaníliakrém felét, rakjuk rá a középső tésztaréteget, erre a gyümölcsöt, és a tetejébe a maradék krémet kenjük. Legfelülre a harmadik tésztaréteg kerüljön. Csomagoljuk a tortaformát alufóliába, és éjszakára helyezzük a hűtőbe.
A málna- vagy eperöntethez turmix vagy robotgéppel pépesítsük a gyümölcsöt a cukorral meg a vaníliával, szűrjük ki belőle a magokat, és tálalásig tegyük a hűtőbe.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük le a tortaforma oldalát, és állítsuk a tortát egy szép tálra. Szórjuk meg porcukorral, díszítsük egész gyümölcsszemekkel, és az öntettel tálaljuk.
Hozzávalók (6 személyre)
- 12 dkg dióbél,
- 3,5 dl sovány tejszín,
- 2 tojás,
- 1 dl banyul (vagy más édes francia vörösbor)
- 1 dl nagyon erős feketekávé,
- 2 zselatinlap,
- 1 evőkanál víz,
- 1 doboz babapiskóta,
- 50 dkg kristálycukor,
- 2,5 dkg kakaópor,
- só.
Elkészítés
A tejszínt kb. 15 percre a fagyasztóba helyezzük. Közben durvára törjük a diót a mixerben, szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét, és összekeverjük a banyult a kávéval.
A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd lassan felmelegítve felolvasztjuk egy evőkanál vízzel. Hagyjuk kihűlni.
A babapiskóták felét egy pillanatra belemártjuk a kávéba, majd lerakjuk egy magas falú tálba. Most kivesszük a fagyasztóból és kemény habbá verjük a tejszínt, majd óvatosan hozzákeverjük a zselatint. A tejszín kétharmadát elkeverjük a tojássárgájával, a dióval és a kristálycukorral, a maradékot pedig a kakaóval.
Egy csipet sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, és óvatosan a diós krémbe keverjük. A keverék felét elsimítjuk a babapiskótán. A maradék babapiskótát is beáztatjuk a kávéba, lerakjuk, rá ismét diókrém kerül. A kakaókrémet habzsákba tesszük, és bevonjuk vele a tiramisu tetejét. Lefedve 12 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
Hozzávalók
- 25 dkg babapiskóta,
- 25 dkg natúr vajkrém,
- 3 tojás,
- 3 evőkanál cukor,
- 2 dl erős feketekávé,
- 4 cl rum,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 1 evőkanálnyi kakaópor.
Elkészítés
A kávéhoz hozzáadjuk a rumot, és hagyjuk kihűlni. A tojások sárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A fehérjékből kemény habot verünk. A vajkrémhez hozzákeverjük előbb a tojássárgáját, majd lazán a fehérjékből készült habot is. Egy üvegtál alján helyezzük el a babapiskóta felét, locsoljuk meg kávéval, kenjük rá a krém felét. Ezután jöhet a maradék babapiskóta, és a tetejére pedig a megmaradt krém. A tetejét szórjuk meg kakaóporral, és legalább 3 órára helyezzük a hűtőbe.
Hozzávalók
- 2 dl kakaóital,
- rumaroma ízlés szerint,
- 1 csomag vaníliás puding,
- 3 dl tej,
- 3 evőkanál cukor,
- 1 citrom reszelt héja,
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg babapiskóta
- 3 evőkanál kakaópor.
Elkészítés
A kakaóitalt összekeverjük a rumaromával, a pudingot megfőzzük, majd kevergetve kihűtjük. Hozzáadjuk a mascarponét és a citrom reszelt héját, és alaposan összekeverjük. Egy üvegtál aljára letesszük a babapiskóta egyik felét, meglocsoljuk a rumos kakaóitallal, és rákenjük a krém egyik felét. Ráfektetjük a következő adag babapiskótát. Ezt a réteget is meglocsoljuk a kakaóitallal, és a maradék krémmel beborítjuk. Tetejét kakaóporral szórjuk meg, és tálalásig a hűtőbe helyezzük.
Hozzávalók
- 3 tojás,
- 25 dkg mascarpone,
- 10 dkg porcukor,
- 3 evőkanál rum,
- 2 lime,
- 5 dkg kristálycukor,
- 1 csomag kókuszreszelék,
- 1-2 doboz babapiskóta.
Elkészítés
Először habosra keverjük a mascarponét a tojássárgájával és a porcukorral, majd hozzáadjuk a kókuszreszeléket, és a lime kifacsart levét. A tojásfehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk, és fakanállal, laza mozdulatokkal összekeverjük a kókuszos krémmel.
A sziruphoz összekeverjük a kristálycukrot, a lime levét és a rumot annyi forró vízzel, hogy kellő sűrűségű legyen. Ezután következik a rétegezés. Egy mély üvegtálba lefektetünk egy sor szirupba áztatott babapiskótát, majd rákenjük a kókuszos krém egy részét. Aztán folytatjuk megint egy sor babapiskótával, és krémmel. Egészen addig, amíg az összes hozzávaló el nem fogy. A tetejére kókusz- és csokoládéreszeléket szórunk.
+ 1 ráadás: Saját készítésű mascarpone
|
Felhasznált irodalom:
Több száz ízes házi recept (Geopen Könyvkiadó)
Williams-Sonoma: Ünnepi étkek (Geopen Könyvkiadó)
Larousse: Az egészséges és ínyenc konyha (Geopen Könyvkiadó)
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK