A kukoricakenyeret vagy a kukoricamálét régen hús mellé ették a balkán egyes régióiban, manapság viszont a mind divatosabb húsmentes konyha hatására teljesen új változatai jelentek meg ennek a hagyományosan hús mellé való kenyérfélének. A „proja" néven ismert kenyeret eredetileg kukoricalisztből, sütőporból, zsírból, sóból és ásványvízből készítették és minden nap fogyasztották. Manapság már jobban kedveltek a tojással készült változatai, ennek pedig az alapreceptjét ki lehet toldani kedvünk szerint jobbnál jobb hozzávalókkal vagy fűszerekkel.
Hozzávalók
1 bögre teljes kiőrlésű liszt
2 bögre kukoricaliszt
2 tojás
1 tasak sütőpor
1 kiskanál só
4 kanál olivaolaj a tésztához
olivaolaj a sütéshez
1 joghurt
Elkészítés
Egy mély tálba beletesszük a két fajta lisztet, a sót és a sütőport, egy 2 decis kisbögrében pedig vizet melegítünk. Közben a sütőt is bekapcsoljuk, hogy mire mi elkészítjük a tésztát, már előmelegített legyen 200 fokon. Amikor a víz már majdnem forró, levesszük a tűzről és lassan hozzáadjuk a lisztekhez. Nem az egész bögre vizet, először csak egy keveset, éppen annyit, hogy keverni lehessen a masszát, majd utána hozzáadjuk a 2 tojást, a joghurtot és az olivaolajat, és csak ezután adunk hozzá még vizet - amennyi kell, hogy egy közepesen sűrű tészta legyen. Általában 1 vagy 1,5 deci elég. A tepsit kiolajozzuk, beleöntjük a tésztát és 200 fokon sütjük, körülbelül 50 percig. Tűpróbát alkalmazunk fél óra sütés után. Amikor kisült, egy ideig állni hagyjuk a tepsiben. Legjobb, ha félig kihűlt állapotban kezdjük szelni a kockákat, de az sem baj, ha teljesen kihűlt.
Lenmagos:
2-3 kiskanál lenmag
kurkuma ízlés szerint
Túros:
4-5 kanál friss tehéntúró
2-3 kanál pörkölt szezámmag
Almás:
1 reszelt alma, lehetőleg savanyúbb fajta
1 kiskanál kakaó
3-4 kanál barnacukor (só ebbe a változatba csak egy csipetnyi kell)
Szendvicses változat:
Erre a lenmagos való. Kettőbe vágunk egy kocka lenmagos kukoricamálét, mindkét oldalát megkenjük vajjal és vékonyra szelt retekdarabokat teszünk rá.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK