Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Töltött, pikáns kenyér

Szerző:
Szabó Anna
Az egyik legfinomabb kenyérféleség, amit valaha ettünk. Kipróbálása szinte kötelező - nemcsak gurmanoknak!


Hozzávalók:

150 g kockamargarin vagy vaj
5 dl tej
50 g friss vagy 2 evőkanál szárított élesztő
½ teáskanál só
1-2 ½ dl cukor
2 teáskanál őrölt kardamon
1 tojás
15 dl finomliszt
Fahéjas töltelék:
100 g kockamargarin vagy vaj megpuhítva
¾ dl cukor
½-1 evőkanál fahéj

Mandulás vagy más diófélével készült töltelék:
125 g darált vagy finomra aprított mandula, vagy egyéb csonthéjas
100 g kockamargarin vagy vaj megpuhítva
1 dl cukor

A kenéshez és díszítéshez:
1 enyhén felvert tojás

 

Elkészítése:

1. Olvasszuk meg a vajat egy lábosban. Öntsük hozzá a tejet, és melegítsük 37 ºC-ra, ha friss élesztőt, 45 ºC-ra, ha szárított élesztőt használunk.

2. Morzsoljuk az élesztőt egy nagy tálba, és adjunk hozzá egy keveset a tejes keverékből folyamatos kevergetés közben, míg az élesztő fel nem oldódik. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, de a lisztnek csak kicsivel több, mint a felét. Gyúrjuk addig a tésztát, míg fényes, lyukacsos és rugalmas nem lesz. Gyúrjuk hozzá kézzel a maradék lisztet is, de egy keveset még mindig tegyünk félre későbbre. Dagasszuk a tésztát, míg már nem tapad a tál falához. Szórjuk meg liszttel. Fedjük le, és hagyjuk kelni 30-40 percig.

3. Borítsuk ki a tésztát enyhén megszórt felületre. Gyúrjuk, míg sima és rugalmas nem lesz.

4. Osszuk el 3-4 egyenlő részre, és mindegyiket nyújtsuk ki 20x35 centis téglalappá.

5. Készítsük el a tölteléket. Keverjük jól össze valamennyi hozzávalót.

6. Mandulás vagy más diófélével készült töltelék: keverjük jól össze valamennyi hozzávalót.

7. Terítsük szét a tölteléket a tésztán, majd tekerjük fel keresztben a tésztát. Helyezzük az illesztett felével lefelé egy kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsire.

8. Háromcentinként vágjuk be háromnegyedéig a rudakat. Az egyik szeletet jobbra, a másikat balra hajlítsuk, váltakozva a tészta egész hosszában. Fedjük le, és hagyjuk közel a kétszeresére kelni. Kenjük meg felvert tojással. A sütő alsó rácsán 15-20 percig süssük.

A sütő hőmérséklete: 200 ºC, légkeverésesé: 175 ºC.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL