Töltött patiszon kapor mártással
Hozzávalók:
- 4 db közepes zsenge patiszon
- 200 g darált sertéshús
- 2 db zsemle (lehet szikkadt zsemle is)
- 1 db tojás
- 50 g vaj
- 30 g vöröshagyma
- ½ csomag petrezselyemzöld
Ízlés szerint: só, őrölt fehér bors
A kapor mártáshoz:
- 1 csomag kapor
- 50 g liszt
- 50 g vaj
- ecet
- 1 dl tejföl
Ízlés szerint: só, cukor, 3 dl csontleves
Érdekesség: A patiszont más néven csillagtöknek nevezzük.
Kisebb, zsenge patiszonokat válogassunk, Vékonyan hámozzuk meg, és formásra vágjuk le a kalapjukat. A patiszonok magházát kanállal kaparjuk ki. Sózzuk, borsozzuk be, majd készítsük el a tölteléket.
Töltelék elkészítése: A beáztatott és jól kinyomkodott zsemléket szitán áttörjük, átgyúrjuk a darált hússal, felvert tojással, a vajban üvegesre dinsztelt finomra vágott vöröshagymával és a szintén finomra aprított petrezselyemzölddel. Sóval, borssal ízesítsük.
Tipp: A zsemléket tejben is megáztathatjuk.
A kivájt patiszonokat megtöltjük a zsemlés töltelékkel, a kalapokat fogvájóval vagy hústűvel a tetejére erősítjük, és vajjal kikent jénaiba tesszük. Kevés vizet vagy csontlevet öntsünk alá. Alufóliával letakarva sütőben pároljuk. Közben készítsük el a kapor mártást.
A kapor mártás elkészítése: Világos, vajas rántást készítsünk.
A tűzről lehúzva adjuk hozzá az apróra vágott kaprot. Húzzuk vissza a tűzre, hogy átpirítsuk a kaporral együtt a lisztet, majd csontlével és tejföllel kiforraljuk. Habverővel közben keverjük csomómentesre. Kevés ecettel, sóval, cukorral és a patiszon párolólevével ízesítve krémes mártást készítünk.
Tipp: Ételecet helyett használhatunk mustárt is.
Tálaláskor a töltött patiszonokat félig bevonjuk a mártással, és simára kevert tejföllel díszítsük. Párolt rizst vagy krumplipürét kínálhatunk mellé.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK