Szabó Anna
Töltött patiszon kapor mártással
Hozzávalók:
- 4 db közepes zsenge patiszon
- 200 g darált sertéshús
- 2 db zsemle (lehet szikkadt zsemle is)
- 1 db tojás
- 50 g vaj
- 30 g vöröshagyma
- ½ csomag petrezselyemzöld
Ízlés szerint: só, őrölt fehér bors
A kapor mártáshoz:
- 1 csomag kapor
- 50 g liszt
- 50 g vaj
- ecet
- 1 dl tejföl
Ízlés szerint: só, cukor, 3 dl csontleves
Érdekesség: A patiszont más néven csillagtöknek nevezzük.
Kisebb, zsenge patiszonokat válogassunk, Vékonyan hámozzuk meg, és formásra vágjuk le a kalapjukat. A patiszonok magházát kanállal kaparjuk ki. Sózzuk, borsozzuk be, majd készítsük el a tölteléket.
Töltelék elkészítése: A beáztatott és jól kinyomkodott zsemléket szitán áttörjük, átgyúrjuk a darált hússal, felvert tojással, a vajban üvegesre dinsztelt finomra vágott vöröshagymával és a szintén finomra aprított petrezselyemzölddel. Sóval, borssal ízesítsük.
Tipp: A zsemléket tejben is megáztathatjuk.

A kivájt patiszonokat megtöltjük a zsemlés töltelékkel, a kalapokat fogvájóval vagy hústűvel a tetejére erősítjük, és vajjal kikent jénaiba tesszük. Kevés vizet vagy csontlevet öntsünk alá. Alufóliával letakarva sütőben pároljuk. Közben készítsük el a kapor mártást.

A kapor mártás elkészítése: Világos, vajas rántást készítsünk.
A tűzről lehúzva adjuk hozzá az apróra vágott kaprot. Húzzuk vissza a tűzre, hogy átpirítsuk a kaporral együtt a lisztet, majd csontlével és tejföllel kiforraljuk. Habverővel közben keverjük csomómentesre. Kevés ecettel, sóval, cukorral és a patiszon párolólevével ízesítve krémes mártást készítünk.
Tipp: Ételecet helyett használhatunk mustárt is.

Tálaláskor a töltött patiszonokat félig bevonjuk a mártással, és simára kevert tejföllel díszítsük. Párolt rizst vagy krumplipürét kínálhatunk mellé.
OLVASS TOVÁBB!
Bor és hagyomány Tokaj dűlőiben
Tokaj nem csak egy hely a térképen. Tokaj egy vibe. Egy életérzés....
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK