Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Tökpite

Szerző:
Szabó Anna
Közeledik Halloween napja, sokak a díszítéshez azonnal neki látnak tököt faragni, amelyekből különböző ijesztő arcok jönnek létre. Azonban a tök az őszi ételek elkészítésében is egy finom, különleges hozzávaló lehet. Az én egyik nagy kedvencem a tökpite, ami hazánkban kevésbé ismert, de Amerika területén gyakori csemege a hálaadási asztalon. Szerintem megéri kipróbálni!

 

Hozzávalók:

A tésztához:
2,5 bögre liszt
fél teáskanál só
1 bögre margarin
fél bögre hideg víz
A töltelékhez:
2 bögre sütőtök püré
1 bögre tejszín vagy sűrített tej
2 tojás
¾ csomag cukor
½ teáskanál fahéj
½ tk gyömbér
½ tk szerecsendió
½ tk őrölt szegfűszeg
½ tk só
½ tk vanília kivonat

Elkészítése:

A sütőtököt megmossuk, kettévágjuk, kikaparjuk a magját. Feldarabolva 15-20 percig főzzük.

Amíg fő, elkészítjük a tésztát. Összekeverjük a lisztet, a sót, belevágjuk a margarint, majd szétmorzsoljuk a liszttel. Beleöntünk annyi vizet, hogy jól gyúrhatóvá váljon. Betesszük a hűtőbe kb. fél órára.

Ha a sütőtök elkészült, kiszedjük a vízből és hagyjuk hűlni.

Ez alatt a két tojást felverjük a cukorral, a fűszerekkel és a vanília kivonattal. Amikor a tök kihűlt, leszedjük a héját, és robotgéppel pépessé keverjük. Hozzákeverjük a tejszín/sűrített tejet, majd a tojásos-cukros masszát, és félre rakjuk.

Elővesszük a tésztát, és lisztezett felületen kb. fél cm vastagra nyújtjuk. Kibéleljük vele a kivajazott piteforma alját és oldalát. A tészta alját villával megszurkáljuk, majd beleöntjük a tökös tölteléket.

A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, és 40-45 perc alatt szép, bronz barnára sütjük.
Melegen és hidegen is, tejszínhabbal vagy anélkül fogyaszthatjuk!

Jó étvágyat!

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL