A tészták sok összetett szénhidrátot és fehérjét tartalmaznak. Energiát adnak, és eltelítenek a következő étkezésig. A tésztát nem szabad túlfőzni, nehogy a benne levő lassú emésztésű cukrok gyors emésztésűvé alakuljanak át. A tészta legyen mindig rugalmasra főtt. Megfelelő mennyiségű fogyasztása optimalizálja az izomenergia-tartalékokat.
Tudtad? A széles körben elterjedt tévhittel ellentétben a tészták nem hizlalnak. Azonban soha ne telített zsírsavakkal, például vajjal fogyasszuk. Keverjük inkább zöldségekkel, amelyek rostjaik révén meghosszabbítják a keményítő energiát biztosító hatását. |
A tészta legyen száraz, sima és egyforma. A friss tészta ruganyos, és finom lisztréteg vonja be. A száraztészta a csomagolásában több évig is eltartható. A friss tészták tárolási ideje korlátozott.
Hozzávalók
- 25 dkg tolltészta,
- 15 dkg borsó,
- 10 dkg olajbogyó,
- 3 db paradicsom,
- 3 db ecetes uborka,
- 10 dkg olajos halkonzerv,
- 1 kiskanál kapribogyó,
- 2 evőkanál borecet,
- bazsalikom,
- olívaolaj,
- só, bors.
Elkészítés
A száraztésztát enyhén sós vízben főzzük puhára, és hideg vízzel öblítsük le. Hagyjuk lecsepegni, majd tálalótálba öntve locsoljunk rá kevés olívaolajat, és tegyük félre.
A borsót főzzük puhára sós vízben, majd szűrjük le. Az olajbogyót karikázzuk fel. A paradicsomot mártsuk forró vízbe pár percre, húzzuk le a héját, magozzuk ki, kockázzuk fel. Az uborkát hosszában felezzük el, vágjuk vékony szeletekre. Öntsük le az olajat a halról, és vágjuk fel apróra.
Az összes hozzávalót keverjük a főtt tésztához, szórjuk meg a kapribogyóval. Csipetnyi sót öntsünk az ecethez, eresszük fel öt-hat kanál olívaolajjal, majd villával keverjük ki. Locsoljuk a zöldséges tésztára, szórjuk meg frissen őrölt borssal. Frissen tálaljuk.
Hozzávalók
- 45 dkg spagetti,
- 10 dkg fűszeres kolbász,
- 30 dkg paradi¬csom,
- 1 db erős paprika,
- 3 kanál paradicsompüré,
- 1 dl száraz fehérbor,
- olívaolaj.
Elkészítés
Két evőkanál olajon süssük át a vékonyra karikázott kolbászt. Pirítsuk egy percig. Húzzuk le a serpenyőt a tűzről, és szedegessük ki a kolbászkarikákat.
Ugyanebben az olajban pirítsuk egy percig a felkarikázott, kimagozott erős paprikát. Hámozzuk meg a paradicsomot, daraboljuk fel, és adjuk az olajban átpirított paprikához. Öntsük fel fehérborral, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg bazsalikommal ízlés szerint. Lefedve főzzük tíz percig.
Ezalatt sós vízben főzzük ki a spagettit, a mártást pedig dúsítsuk paradicsompürével. Tálalótálra borítsuk ki a kifőzött, lecsepegtetett tészta felét. Terítsük szét rajta a kolbászt, majd szórjuk rá a maradék tésztát, és öntsük le a paradicsomos mártással. Zöld salátával, pirított kenyérrel tálaljuk, frissen, forrón.
Hozzávalók
- 40 dkg penne,
- 20 dkg fagyasztott zöldborsó,
- 6 dkg parmezán,
- 30 dkg sonka,
- 2 evőkanál növényi tejszín,
- só és őrölt bors.
Elkészítés
Bő, sós vízben főzzük ki a tésztát, szigorúan betartva a csomagoláson megjelölt főzési időt (kb. 10 perc). Közben a gőzölő edény felső szintjén, kicsit megsózva 5 percig főzzük a zöldborsót.
Tipp Könnyebbé tehetjük ezt a fogást, ha parmezán helyett vékony csíkokra vágott, 27 % zsírtartalmú gruyére sajtot vagy ementálit használunk. |
Hozzávalók
- 1 szép padlizsán,
- 1 evőkanál olívaolaj.
A tésztához:
- 20 dkg liszt,
- 2 tojás + 1 tojássárgája,
- só.
Elkészítés
Készítsük el a tésztát! Tegyük tálba a lisztet és egy csipet sót, közepén formáljunk mélyedést. Öntsük bele a felvert tojásokat és gyúrjuk sima tésztává. Ha túl keménynek érezzük, egy kis vizet adhatunk hozzá. Fóliába tekerve 1 órára helyezzük a hűtőszekrénybe.
Közben melegítsük elő a sütő grill funkcióját. Hámozzuk és kb. 5mm vastagon szeleteljük fel a padlizsánt, tegyük tapadásmentes bevonatú tepsire, és olajozzuk be kenőecsettel. A grilltől 15 cm-re tegyük a sütőbe, és kb. 10 percig grillezzük, közben egyszer fordítsuk meg.
A tésztát 2-3 mm vastagra nyújtsuk ki, és vágjunk belőle 12 darab, kb. 8x8 cm-es kockát. Bő, sós vízben 2-3 percig főzzük meg, szedjük ki, majd csepegtessük le.
Előmelegített tányérra tegyünk egy tésztakockát, terítsünk rá padlizsánt, és ezt ismételjük meg kétszer. Azonnal tálaljuk, meleg paradicsommártással. Öntsük előmelegített tálba, szórjuk meg az apróra vágott korianderrel, és azonnal tálaljuk.
Hozzávalók
- 30 dkg spagetti,
- 1,5 dl olívaolaj,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 kicsi, erős pirospaprika,
- 1 nagy, vastaghúsú, édes, piros paprika
- 1 csokor petrezselyemzöld.
Elkészítés
Öntsünk 3 liter vizet egy nagy fazékba, szórjunk bele 1 evőkanál nagy szemű sót, és forraljuk fel. Dobjuk bele a spagettit, és öntsünk bele 1 evőkanál olívaolajat, majd erős forralással fűzzük kb. 10 percig.
Miközben a tészta fő, tisztítsuk meg és vágjuk finomra a fokhagymát. Hasítsuk ketté az erős paprikát, szedjük ki a csumáját és a magjait, majd szeleteljük vékonyra. Ha szárított paprikát használunk, morzsoljuk össze. Vágjuk ketté a vastaghúsú paprikát, távolítsuk el a magjait és az ereit, majd a húsát csíkozzuk fel egyenesen.
Serpenyőben forrósítsunk fel 1 dl olívaolajat, tegyük bele a fokhagymát és a kétféle paprikát. Pároljuk néhány percig, de ne pirítsuk meg túlságosan. Húzzuk le a tűzről. Mossuk meg a petrezselyemzöldet, vágjuk apróra a leveleit, és adjuk a fokgymás-paprikás keverékhez. Jól keverjük össze, majd tegyük félre.
A kifőtt spagettit csepegtessük le, öntsük egy mély tálba vagy egy salátástálba, amelybe néhány evőkanál olajat tettünk. Gyorsan keverjük át, adjuk hozzá a keveréket, és tálaljuk mielőtt, a lehető legmelegebben. Tetejére frissen reszelt parmezánt kínálhatunk, és egy üveg paprikás olívaolajat.
Hozzávalók
- 12,5 dkg makaróni tészta,
- 2 tojás,
- 1 pohár tej,
- 1 vaníliás cukor,
- 3 dkg vaj,
- 30 dkg dió,
- 1 pohár folyékony méz,
- só.
Elkészítés
Egy nagy fazékban forraljunk vizet egy evőkanál sóval, és szórjuk bele a makaróni. Főzzük kb. 15 percig, majd alaposan csorgassuk le.
Közben üssük a tojásokat egy tálba, öntsük hozzá a tejet, majd jól keverjük össze, hogy egynemű folyadékot kapjunk. Szórjuk bele a vaníliáscukrot. Vajazzunk ki egy hosszúkás sütőformát, tegyük a főtt makarónit, majd lassan öntsük rá a tojásos-cukros tejet. A keveréknek le kell folynia egészen a forma aljáig. A sütőt melegítsük elő 150 fokra.
A sütőformát állítsuk vízzel félig teli, nagyobb tűzálló tálba, és tegyük a sütőbe, hogy vízfürdőben süssük kb. 1 órán keresztül. Vegyük ki, állítsuk deszkára, takarjuk le, és hagyjuk teljesen kihűlni. Amíg hűl, vágjuk durvára a diót, tegyük tálkába, öntsünk rá néhány kávéskanálnyi mézet, keverjük alaposan össze, majd tegyük félre.
Borítsuk a makarónitortát hosszú tálra, és vágjuk fel vastag szeletekre. A szeleteket rakjuk tányérokra, locsoljuk meg mézzel, majd halmozzunk rájuk mézes diót. A tojásos tejet a vaníliás cukor mellett ízesíthetjük néhány csipetnyi őrölt fahéjjal vagy reszelt szerecsendióval is.
Tippek-fortélyok
|
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK