Szabó Anna
A magyar bor lassan visszanyeri nívóját, hiszen egyre több hazai és világversenyen ér el kimagasló eredményeket. A „kannásborok” háttérbe szorulnak és növekszik az igény a minőségi borok iránt. Hogy melyik a jó? Fehér, rosé vagy vörös? Ez nagyon összetett kérdés, de nem utolsó szempont, hogy mihez fogyasztjuk. A sajtok, gyümölcsök, hidegtálak szinte bármikor kellemes kiegészítői a finom nedűknek, de most más ételeket ajánlunk.
Kezdjük a fehér borokkal. A Tokaji borvidék legfontosabb és legnagyobb területét elfoglaló fajtája. Mintegy 4000 hektáron termesztik. Ehhez a borhoz a halas ételeket ajánljuk, de a mai modern borgasztronómiának köszönhetően már csirkéhez, sőt, sertéshez és marhához is passzolhat. Mi maradunk az általunk kiválasztott ételnél, ami nem más, mint a „balatoni rablóhal tejszínes gombaraguval, párolt brokkolival és hengerburgonyával körítve”. Ettől a különleges ételtől nem kell megriadni, hanem meg kell kóstolni, mert fantasztikus ízélmény! A Nebro étteremben ezt kitűnően készítik!

De, ha már itt járunk, akkor folytatni kell az ízutazást! Dúzsi Tamás Szekszárdi Kékfrankos Rosé-ja kihagyhatatlan. A kékfrankos évekig egy háttérbe szorított fajta volt, köszönhetően a minőségen aluli gyártó cégeknek. Az elmúlt 10 év azonban meghozta a kívánt eredményt, és a kékfrankos újra „magyar” lett. Bár én kimondottan szeretem a rosé-t halakhoz, most mégis mást ajánlok. Mégpedig hátszínt. Igen! Fantasztikus párosítás! „Fűszerekben pácolt argentin hátszínszeletek, narancsos rukkolával, dijoni mustárral”, ezt nem szabad kihagyni! És ez még mindig a Nebro Étterem. Szinte mindegyik ételükhöz tudnék egy jó bort ajánlani, mert annyira összhangban vannak az ételek és italok.
De haladjunk egy kicsit tovább, és igyunk valami finom vörösbort is. Ehhez azonban más étterembe navigálok mindenkit. Mégpedig a Tigris Étterembe, ami borbár is egyben. Az ajánlott étel kicsit szokatlan lehet néhányak számára, de aki szereti az izgalmas ízeket, annak nem szabad kihagynia a zsályás töltött nyúlgerincet szilvamártással és vajas répával. Ehhez könnyű vörösbort ajánlunk, például a Takler Pincészet Merlot-ját.
Szüret ide vagy oda, mindenki másképp szereti. Nagyszüleim például szalonnával és házikenyérrel, de mi jó kis gulyással szoktuk fokozni a hangulatot. Mert nekünk is van szőlőnk, és jelenleg is folyik a munka.
A gasztronómia ma már nem szab olyan szigorú határokat, mint 15-20 évvel ezelőtt, ezért érdemes kísérletezni. De soha nem szabad feledni, hogy a bor kis mennyiségben orvosság, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor viszont méreg!
Hamarosan borvacsorákra lehet belépőt nyerni, olvassatok bennünket és próbáljátok ki az ajánlatokat!
OLVASS TOVÁBB!
Bor és hagyomány Tokaj dűlőiben
Tokaj nem csak egy hely a térképen. Tokaj egy vibe. Egy életérzés....
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK