A szendvicsek sokféle és változatos formában készülhetnek. A szendvics alapja a kenyérféle, mely lehet: rozskenyér, korpakenyér, búzakenyér (toastkenyér), búzakorpás kenyér. Az ínyenc kenyerek kedvelőinek: Graham-kenyér, Schlüter-kenyér, Steinmetz-kenyér, Toastkenyér, Fekete kenyér
Mi a különbség köztük?
- Rozskenyér:
A rozsliszt arányától függően: a rozsos kenyér 50% rozslisztből és 50% búzaliszt egyvelegéből készül. sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
A rozskenyér kérge általában likacsos-érdes, finoman savanykás ízű. Tipp: Az erősebb sajtok, háziasan fűszerezett kolbászfélék illenek hozzá.
- Korpakenyér:
A korpakenyeret a hántolatlan gabonaszemekből és azok csírájának őrleményéből készítik. Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amely az emberi szervezetnek elengedhetetlen fehérjeforrás. A többi kenyérfajtával ellentétben fűszeresebb, diószerű ízű. Tipp: Ehhez a kenyérhez minden olyan házias kolbászféle, füstölt sonka, erősen fűszerezett húsféleség kiválóan illik. A csípősebb sajtok ugyancsak fantasztikus ízegyveleggel hatnak, ha korpakenyérrel fogyasztjuk.
- Búzakenyér (Toastkenyér):
A búzakenyér tésztáját vízből, tejből, zsírból, élesztőből, sóból, cukorból állítják elő. Ez a fajta kenyér gyorsabban szárad, ezért lehetőleg még a vásárlás napján érdemes elfogyasztani. A kenyér íze a kérge vastagságától függően lehet enyhe vagy igen intenzív. Tipp: Legjobban a finom-puha felvágottak érvényesülnek ezzel a kenyérrel. Különböző vajkrémek, főtt sonka, májas ételek illenek hozzá.
- Búzakorpás kenyér:
A tésztája nagyobbrészt búzalisztből és kisebb részben rozslisztből áll. Ha nem tartalmazna búzalisztet, a kenyér állaga nagyon kemény lenne, csak nagyon nehezen lehetne szeletelni. Az emésztésben is nagy problémákat, székszorulást okozhatna. Tipp: A rusztikus pástétomokkal (túrósajtok, Brie vagy camembert, szeletelt sajtok) ínycsiklandó ízhatás érhető el, ha ezzel a kenyérfajtával fogyasztjuk.
Az ínyenc ízek kedvelői számára:
- Graham-kenyér:
Elkészítéséhez nem használnak sót és savanyító eljárás nélkül készül. Diétás kenyérként is fogyasztható.
- Schlüter-kenyér:
Különleges sütési szabadalommal készítik, tésztája roszból és korpából áll. Ez a kenyér határozott, édeskés ízű. Különleges hatással szolgál az ínyencségek kedvelői számára.
- Steinmetz-kenyér:
Formában sütve készítik, rozs és búzaszemcsékből áll a tésztája. Hosszabb ideig sütik, mint más kenyeret, ezzel magyarázható különleges fűszerezett íze. Tipp: Sült húsok zsírjával megkenve, borsos kolbásszal, camemberttel fogyasztva nagyon finom.
- Toastkenyér:
Rozsból készült toastkenyeret is lehet venni, sötétebb színű, és erősebben fűszerezett ízhatású. Pirítósnak a legalkalmasabb.
A fehér toastkenyér búzalisztből készül. Tipp: Bármilyen felvágottal, vajkészítménnyel fogyasztható.
- Fekete kenyér:
Ezt a fajta kenyeret Wesztfáliában készítették először. Onnan ered eme különleges kenyérfajta. Malátás, édeskés, erős ízű. erről lehet felismerni ezt a kenyeret. Már tésztájának elkészítése is nagyban eltér a többitől: rozsőrleményből és sötét rozslisztből készül, melyhez kovászt kevernek és minimum 16, maximum 24 órán át sütik gőzkamrában.
A Szendvics keletkezése:
Sandwich-gróf, John Montagu furfangos szakácsa fejéből pattant ki az isteni találmány, a mai szendvics. Montagu szenvedélyének köszönhető, hogy az "összecsukott" kenyér megszületett a 18. században. Mivel a gróf zsíros, olajos kézzel nem akarta megfogni a kártyalapokat, konyhamestere egy szelet kenyeret borított a gazdag finomságokkal megrakott kenyérre. Ezzel feltalálta imádott, mindig szívesen fogyasztandó szendvicsünket.
Ínycsiklandó szendvics receptek:
Paradicsomos, bazsalikomos és angolszalonnás
szendvics
Hozzávalók:
12 szelet paradicsom
1 kiskanál só
1 kiskanál bazsalikom
1/2 kiskanál bors
8 szelet angolszalonna
4 császárzsemle
4 szelet cheddar sajt
A paradicsomszeleteket megszórjuk a fűszerekkel, megpirítjuk az angolszalonnát Leöntjük róla a kisült zsírt. Félbevágjuk a zsemléket. Mindegyik alsó félre 3 szelet paradicsomot teszünk, majd erre 2 szelet sült szalonnát és 1 szelet sajt kerül.
Sütőlemezre (rácsra) tesszük és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt olvadni kezd. Kivesszük a sütőből, ráborítjuk mindegyiket a zsemle felső felével.
Nehézségi fok:
Fokhagymás, paradicsomos melegszendvics
Hozzávalók:
1 db 30 cm-es francia botkenyér (a nagyobb bevásárló özpontokban helyben, frissen sütik)
1/2 pohár apróbb kockákra vágott vöröshagyma
1/2 pohár apróbb kockákra vágott zöldpaprika
2 pohár apróra vágott paradicsom
4 evőkanál fokhagymaízű vaj ( vajat olvasztunk, majd zúzott fokhagymát adunk hozzá. ne hevítsük túl, mert megkeseredhet)
2 pohár reszelt cheddar sajt
Hosszában kettévágjuk a kenyeret. A fokhagymás vajon óvatosan üvegesre pároljuk a hagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Rásimítjuk a kenyérre a tölteléket, megszórjuk sajttal, majd 2 percre előmelegített sütőbe tesszük. Forrón tálaljuk.
Nehézségi fok:
Milwaukee szendvics
Hozzávalók:
8 szelet vajas kenyér
450 g főtt, vékony szeletekre vágott csirkemell
170 g morzsolt rokfort sajt
1 kiskanál őrölt paprika
Vajazott felével egymásnak fordított két kenyérszelet közé teszünk egy-egy szelet csirkehúst és sajtot. Meghintjük a paprikával. Közepes tűzön, előmelegített sütőben sütjük, míg a kenyér pirulni nem kezd. Forrón tálaljuk.
Tipp: A húslevesben megfőtt csirkemell kiválóan felhasználható erre a célra.
Nehézségi fok:
Pikáns sonkás krém
Hozzávalók:
250 g krémsajt
1/4 pohár majonéz
1/4 kiskanál Tabasco-szósz (nagyobb bevásárló központokban a fűszereknél található)
2 evőkanál mustár
1 kiskanál finomra vágott hagyma
280 g főtt, darált sonka (vagy gépsonka)
1/2 kiskanál chili
1/2 kiskanál őrölt paprika
Összekeverjük a sajtot és a majonézt, hozzáadjuk a többi alapanyagot. Alaposan összekeverjük. Használhatjuk: szendvicsek kenéséhez, de mártogatáshoz is. Nagyszerű zöldségfélék mellé.
Nehézségi fok:
A fogyókúrázóknak:
Vitaminszendvics
Hozzávalók:
8 db graham vagy rozsos zsemle
6 dkg light margarin
1 fej saláta
2-3 zöldpaprika
20 dkg sovány tehéntúró
1 dl zsírszegény tejföl
só
petrezselyemzöld
2 banán
A zsemléket félbevágjuk, megkenjük margarinnal. Elosztjuk a zsemlék alsó felén a megmosott, metéltre összevágott salátát. Erre a vékonyan felkarikázott paprika, majd a sóval és a finomra vágott petrezselyemzölddel elkevert tejfölös túró kerül. A tetejére banánkarikákat teszünk, majd ráhelyezzük a zsemlék tetejét.
Nehézségi fok:
Almás melegszendvics
Hozzávalók:
8 szelet búzakorpás kenyér
8 dkg vaj vagy vajkrém
3 alma
16 dkg sajt (ízlés szerint)
Megvajazzuk a kenyérszeleteket, kb 1 cm vastag felkarikázott 2-2 szelet almát teszünk rá. Mindegyiket beborítjuk egy szelet sajttal, és előmelegített grillsütőben vagy mikróban grill fokozaton ráolvasztjuk.
Nehézségi fok:
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK