Hozzávalók
- 1-2 csirkecomb vagy mell személyenként,
- 2 evőkanál vaj,
- 2 evőkanál szójaszósz,
- 2 evőkanál méz,
- 1 gerezd fokhagyma,
- csipetnyi kömény,
- csipetnyi őrölt erős paprika,
- 1 evőkanál ecet,
- petrezselyem,
- 8 dkg pirított mogyoró,
- 1 pohár száraz fehérbor,
- só, bors,
- kevés olaj.
Elkészítés
Hozzávalók
- 1 csirke,
- kávéskanálnyi egész fekete bors, só,
- 2 babérlevél,
- 1 db húsleveskocka,
- 2 kis fej hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 doboz mélyhűtött leveles tészta.
A mártáshoz
- 1 fej hagyma,
- 15 dkg gomba,
- 3 dkg liszt,
- 3 dl tej,
- 1,5 dl csirkehúsleves,
- kevés vaj,
- 10 dkg sonka,
- kávéskanálnyi mustár,
- 1 csokor petrezselyem,
- bors,
- 1 tojássárgája.
Elkészítés
A megtisztított, alaposan megmosott csirkét tegyük fazékba, és öntsük fel vízzel. Fűszerezzük borssal, babérlevéllel, sóval, leveskockával, a negyedekre vágott hagymával és az egészben hagyott, hámozott fokhagymával. Lefedve alacsony lángon főzzük.
Vegyük ki a puhára főtt csirkét a levesből, hagyjuk hűlni, majd hidegen csontozzuk ki. A húst vágjuk négy centis darabokra. A leszűrt levet tegyük félre.
A mártáshoz kevés vajon pirítsuk aranyszínűre a szeletelt hagymát. Szórjuk hozzá a megtisztított, apróra vágott gombát, majd pirítsuk tovább még három percig. Szórjuk meg liszttel, keverjük jól el, majd öntsük fel a tejjel, és a húslevessel. Forraljuk fel, alacsony lángon sűrítsük be. Adjuk hozzá a csíkokra vágott sonkát, a mustárt és az apróra vágott petrezselymet. Borsozzuk meg, és tegyük hozzá a csirkehúst. Tíz percig főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
A felengedett leveles tésztát osszuk két vagy három részre. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a harmadát, és béleljük ki vele a kivajazott sütőformát vagy tepsit - peremet hagyva -. Terítsük rá a gombás, húsos tölteléket, majd fedjük be a másik tésztalappal. A széleket vizezett kézzel jól nyomkodjuk össze. Ha három részre osztottuk a nyers tésztát, az utolsó harmadból formázzunk leveleket a tészta tetejére. Sütés előtt kenjük át a kikevert tojássárgájával. Előmelegített sütőben magas lángon süssük először tíz percig, majd mérsékelt lángon még húsz percig. Melegen is, hidegen is tálalhatjuk.
Hozzávalók
- 2 nagyobb csirkemell
- 1 fej vöröshagyma,
- 5 szál sárgarépa,
- 2 szál petrezselyemgyökér,
- 1 kis zeller,
- 1 kis karalábé,
- 1 zöldpaprika,
- 1 paradicsom,
- 2 doboz tejföl,
- 3 db babérlevél,
- vegeta ízlés szerint,
- 2 evőkanál mustár,
- feketebors, só ízlés szerint.
Elkészítés
A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk. Egy fazékba rakjuk, a fűszerekkel együtt és annyi vízzel – vagy húslével - felöntjük, hogy teljesen ellepje. Min. 1 órát főzzük, hogy a répa megpuhuljon. Figyeljünk oda, nehogy elfőjön a leve, ha kevésnek ítéljük, öntsünk még hozzá.
Miután a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a csirkemelleket, és tovább főzzük egészen addig, amíg puha nem lesz. Itt is figyeljünk a kellő vízmennyiségre. Akkor jó, ha pont ellepi az ételt a víz. Ha a csirkemellek megpuhultak, kivesszük, és egy tálra rakjuk. A zöldségeket (a babérlevél kivételével) turmixszoljuk le, majd a mustárral és a tejföllel ízesítsük. Ha nem tartjuk elég sűrűnek, akkor egy kevés liszttel még behabarhatjuk. Spagettivel vagy zsemlegombóccal tálaljuk.
Hozzávalók
- 3 db filézett csirkemell – szeletelve,
- 3 nagyobb brokkoli,
- 50 dkg trappista sajt,
- 0,5 dl tejszín,
- 3 db tojás,
- kevés bors, só.
Elkészítés
A brokkolit apró rózsákra szedjük, és vegetás vízben addig főzzük, amíg még ropogós marad. Szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. A szeletelt csirkemelleket vékonyra klopfoljuk, óvatosan sózzuk, borsozzuk, majd ráhelyezzük a kihűlt brokkolikat. A hússzeleteket feltekerjük, és hústűvel rögzítjük.
A sajtnak kb. a felét lereszeljük, a három tojást felverjük. A hústekercseket először beleforgatjuk a tojásba, majd a reszelt sajtba, és egy tűzálló tálba egymás mellé lerakosgatjuk őket. Ráöntjük a tejszínt, a maradék sajtot egyenletesen eloszlatjuk a tetején, és alufóliával lefedjük. 180 fokon sütjük kb. 45 percig, majd a fólia eltávolítása után pirosra sütjük. Zöldségekkel, vagy párolt rizzsel tálaljuk.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK