Sváb derelye
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 4 tojás
- kb. 4 evőkanál víz
- 1 tk. Só
A töltelék elkészítéséhez:
- 25 dkg spenót (hasnálhatunk mirelit spenótot is vagy frisset)
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 szikkadtabb zsemle
- 1 csokor petrezselyem
- 12 dkg marha, és 12 dkg darált sertéshús
- 1 tojás
- kevés őrölt fekete bors
- kevés őrölt szerecsendió
- csipetnyi só
Tálaláskor vaj és finomra vágott, pirított vöröshagyma
A tészta elkészítése: A lisztet szitáljuk át, majd jól gyúrjuk össze a tojásokkal, a vízzel és a sóval. Letakarva 30 percig pihentessük.
A friss spenótot megmossuk ( a mirelit spenótot felhasználás előtt felolvasztjuk), és egy edényben addig pároljuk, amíg össze nem esik (Tipp: mikróban is párolhatjuk). A párolt sóska levét leöntjük, majd vágódeszkán finomra összevágjuk. A szalonnát és a hagymát apró kockákra vágjuk, a szalonnát kisütjük, a hagymát hozzáadjuk, és együtt aranysárgára pirítjuk.
A szikkadt zsemlét hideg vízben megáztatjuk, a petrezselymet finomra aprítjuk.
A töltelék elkészítése: A töltelék összes hozzávalóját alaposan összedolgozzuk a darált hússal, a tojással és a fűszerekkel.
A tésztát kinyújtjuk, négyfelé osztjuk, majd derelyevágóval lapokat vágunk a tésztából. Kis halmokat teszünk a tésztalapokra, majd egy másik tésztalappal letakarjuk a töltelékes részt.
A nagyobb tésztát derelyevágóval vágjuk le körben. Villával jól nyomokodjuk meg a derelye oldalát, hogy nehogy kijöjjön főzés közben a töltelék.
A derelyéket bő, forrásben lévő enyhén sós, olajos vízben lassú forralással 10 percig főzzük.
A már megfőtt derelyéket szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, és jénaiban olvasztott vajban megforgatjuk, majd a finomra vágott, pirított hagymával meghintjük.
Tipp: Friss, kikevert tejfölt is kínálhatunk mellé.
Italajánló: Olasz rizling
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK