GASZTRO

Sárgadinnye krémleves fahéjas csigával

Szerző:
Szabó Anna
A nagy melegben legjobb a vízparton, vagy éppen a hűvös lakásban üldögélve, egy jól behűtött sárgadinnye krémlevest kanalazgatni. Bő fél óra alatt elkészül, és hűtőtáskában akár a strandra is magunkkal vihetjük. A hideg leves és a frissen kisült, ropogós fahéjas csigák remekül illenek egymáshoz.

 

Hozzávalók

- 1 nagyobb sárgadinnye
- 4-5 ek méz
- 2 cs vaníliás cukor
- 3 dl édes fehérbor
- 2 dl víz
- 1/2 cs vaníliás pudingpor
- 2 dl tejszín
- őrölt fahéj
- reszelt narancshéj (el is hagyható)
- 3-4 db szegfűszeg

Elkészítés

A sárgadinnyét vágjuk félbe, magozzuk ki, majd a vájjunk ki belőle kisebb golyókat. A kivájt golyókat tegyük félre, a maradék dinnyét pedig vágjuk kisebb darabokra.

Egy edénybe tegyük bele a mézet, és folyamatosan kevergetve kezdjük el karamellizálni. Néhány perc után adjuk hozzá a feldarabolt sárgadinnyét, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a borral, és a vízzel. Ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal, adjuk hozzá a szegfűszeget és a vaníliás cukrot, és főzzük puhára. Amikor a dinnye már teljesen megpuhult (kb. 20 percig főzzük) vegyük ki belőle a szegfűszeget, és botmixerrel pépesítsük.

A pudingport keverjük simára a tejszínnel, és állandó kevergetés mellett, csorgassuk bele a forrásban lévő levesbe, majd tegyük bele az előzőleg félretett dinnyegolyókat is. Pár percig kevergetve főzzük tovább, hogy a leves kellően besűrűsödjön, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen. Közben süssük meg a fahajas csigákat.

Egy csomag előnyújtott leveles tésztát szórjunk meg kristálycukorral összekevert fahéjjal, csavarjuk fel, éles késsel szeleteljük fel, majd a csigákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kicsit távolabb. Helyezzük be a forró sütőbe, és pár perc alatt süssük szép aranybarnára, ropogósra.

Tálaláskor merjük a lehűtött krémlevest tányérokba, majd a frissen kisült fahajas csigákkal kínáljuk.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL