Hozzávalók
- 1 nagyobb sárgadinnye
- 4-5 ek méz
- 2 cs vaníliás cukor
- 3 dl édes fehérbor
- 2 dl víz
- 1/2 cs vaníliás pudingpor
- 2 dl tejszín
- őrölt fahéj
- reszelt narancshéj (el is hagyható)
- 3-4 db szegfűszeg
Elkészítés
A sárgadinnyét vágjuk félbe, magozzuk ki, majd a vájjunk ki belőle kisebb golyókat. A kivájt golyókat tegyük félre, a maradék dinnyét pedig vágjuk kisebb darabokra.
Egy edénybe tegyük bele a mézet, és folyamatosan kevergetve kezdjük el karamellizálni. Néhány perc után adjuk hozzá a feldarabolt sárgadinnyét, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a borral, és a vízzel. Ízlés szerint szórjuk meg őrölt fahéjjal, adjuk hozzá a szegfűszeget és a vaníliás cukrot, és főzzük puhára. Amikor a dinnye már teljesen megpuhult (kb. 20 percig főzzük) vegyük ki belőle a szegfűszeget, és botmixerrel pépesítsük.
A pudingport keverjük simára a tejszínnel, és állandó kevergetés mellett, csorgassuk bele a forrásban lévő levesbe, majd tegyük bele az előzőleg félretett dinnyegolyókat is. Pár percig kevergetve főzzük tovább, hogy a leves kellően besűrűsödjön, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen. Közben süssük meg a fahajas csigákat.
Egy csomag előnyújtott leveles tésztát szórjunk meg kristálycukorral összekevert fahéjjal, csavarjuk fel, éles késsel szeleteljük fel, majd a csigákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire egymástól kicsit távolabb. Helyezzük be a forró sütőbe, és pár perc alatt süssük szép aranybarnára, ropogósra.
Tálaláskor merjük a lehűtött krémlevest tányérokba, majd a frissen kisült fahajas csigákkal kínáljuk.
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK