Ezer változatban
A sajt ízesítheti a levest, fűszerezheti a mártást, beboríthatja a pizzát, tölthető süteménybe, zöldségbe, díszíthető vele a hidegtál. A franciák étkezés után vörösborral, gyümölccsel tálalják a vékonyra vágott szeleteket. Kerülhet a szendvics tetejére reggel vagy este, ízletes meleg szendvicsen, rakott ételeken. Reszelve finom a parmezán, az ementáli.
Ömlesztett sajtok valók a meleg szendvicsre, bundázva, forró olajban sütve húspótlóként is finom. A keményre száradt sajtvégeket, maradékokat felhasználhatjuk ledarálva, tejföllel, vajjal kikeverve petrezselyemmel, fokhagymával ízesítve. Kínálhatjuk sültekhez, pirított kenyérhez, zöldségekhez.
Hozzávalók
- 20 dkg érett camembert,
- 4 dl zöldségleves,
- 1 evőkanál vaj,
- 1 evőkanál liszt,
- 2 gerezd fokhagyma,
- apróra vágott petrezselyemzöld,
- só, bors,
- 3,5 dl fehérbor,
- pirított zsemlekockák.
Elkészítés
A lisztből, vajból és a szétnyomott fokhagymából készítsünk laza rántást és öntsük fel a zöldséglevessel. Kockázzuk fel az érett camembert sajtot, keverjük bele a levesbe, és addig kevergessük, míg egész sűrű nem lesz. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel és borssal ízesítsük, majd adjuk hozzá a fehérbort és egy kicsit forraljuk össze. Ha szeretjük, pirított zsemlekockával, vagy olvasztott sajtos kenyérszeletekkel tálalhatjuk.
Hozzávalók
- 30 dkg száraztészta,
- 25 dkg vegyes zöldség – ízlés szerint
- 1 szelet zeller,
- 1 hagyma,
- 1 dl tej,
- 10 dkg sajt,
- petrezselyem, snidling,
- 4 evőkanál olaj,
- 2 dkg vaj,
- só, bors.
Elkészítés
1. A tisztított zellert és hagymát daraboljuk fel, majd négy evőkanál olajon pirítsuk át. A felengedett vegyes zöldséget szórjuk rá, majd kevés vízzel felengedve pároljuk puhára. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg petrezselyemmel.
2. A tésztát enyhén sózott vízben főzzük ki. Ha szükséges, öblítsük le hideg vízzel, szűrőn csepegtessük le. Egy serpenyőben olvasszunk fel két dkg vajat. Szórjuk bele a kockákra vágott sajtot és a maradék petrezselymet. Eresszük fel tejjel. Négy percig főzzük időnként megkeverve. Öntsük a sajtos mártáshoz a tésztát és a párolt zöldséget. Frissen tálaljuk metélőhagymával, reszelt sajttal a tetején.
Tipp
|
Hozzávalók
- 4 szelet borjúhús vagy négy szelet kicsontozott csirkemell,
- 4 szelet ementáli sajt,
- 4 szelet sonka,
- só, frissen őrölt bors, liszt,
- 2 tojás, zsemlemorzsa, olaj és vaj a sütéshez,
- fél citrom.
Elkészítés
1. Éles késsel vágjunk zsebet a csirkehúsba vagy a borjúszeletbe. Sózzuk, borsozzuk a belsejét, majd helyezzünk bele egy vékony szelet sonkát és sajtot. Nyomkodjuk jól össze, forgassuk át lisztben, mártsuk a szeleteket felvert tojásba és zsemlemorzsába.
2. Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat és a vajat. Süssük a szeletek mindkét oldalát aranyszínűre. Tálalásig tartsuk forró sütőben, szalvétával bélelt tűzálló tálban. Tálalhatjuk kifacsart citromlével ízesítve, zöldséggel vagy gombamártással, gyümölccsel, sült burgonyával, párolt rizzsel.
Tipp
|
Hozzávalók
- 1 Pálpusztai sajt,
- 10 dkg trappista sajt,
- 5 dkg vaj,
- 1 dl sör,
- 2 gerezd zúzott fokhagyma,
- 2 evőkanál tejföl,
- 1 mokkás kanál mustár,
- só, bors ízlés szerint.
Elkészítés
A kétféle sajtot reszeljük le, majd keverjük el a puha vajjal és az összes többi hozzávalóval. Helyezzük a hűtőbe, és hagyjuk érni, hűlni. Bármilyen zöldséggel, pirított kenyérrel ízletes mártogatós finomság.
Hozzávalók
- 5 dkg Anikó sajt,
- 5 dkg trappista sajt
- 5 dkg ementáli sajt
- 1 zöldpaprika,
- 1 paradicsom,
- 1 fej saláta,
- 1 alma,
- 5 dkg idénygyümölcs,
- 2,5 dl natúr joghurt.
Elkészítés
A tisztított főtt zellert, a hámozott ecetes uborkát és a megmosott salátaleveleket daraboljuk fel. Adjuk hozzá a felkockázott sajtot, almát, paradicsomot, zöldpaprikát, az idénygyümölcsöket, és lazán keverjük össze a vízzel kicsit felhígított joghurttal. Legalább 2 órára helyezzük a hűtőszekrénybe, hogy lehűlhessen és összeérhessenek az ízek.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK