Ha valaki rögvest a szívéhez kap, hogy „Úristen, zöldségből süteményt!”, akkor ideje lesz megnyugtatnia magát, hiszen nem a répa az egyetlen zöldségféle, amit az édesszájúak mennyországában is gyakran használunk. (Akad még tök, cukkini, uborka – a lista hosszú, és a jövőben e titkok is fellebbennek majd.)
A répa remek vitaminforrás, ha megfelelő körülmények között termesztik, tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, így jót tesz a szemnek és a bőrnek is, de a gyermekkori legendák szerint a fütyülésért felelős készségeinket is megfelelő mértékben erősíti.
Ha tehát remek répafelvevő forrást keresünk, és nem vetjük meg az édességet, nyert ügyünk van, hiszen megérkezett az egészséges és finom répagolyó recept, mely akár gyerekekkel is elkészíthető.
Hozzávalók
- 1 kg répa
- 1 marék apró szemű (zárt) zabpehely
- édesítő ízlés szerint (barnacukor, méz vagy édesítőszer)
- kókuszreszelék
Elkészítés
A répákat megpucoljuk, és lereszeljük (vagy aprítóban aprítjuk), a sajtreszelő nagyobbik reszelőjén. Feltesszük a gázra, és közepes tűzön megpároljuk, közben hozzáadjuk a cukrot /mézet /édesítőt. Ha nagyon édes répát tudtál beszerezni, a cukor el is hagyható, hiszen alapvetően édeskés az íze. A gyerekek azonban jobban szokták szeretni az édesített változatot. Addig pároljuk, amíg a répareszelék puha nem lesz, közben kavargassuk, hogy masszaszerű állagot kapjunk. Ekkor már levet eresztett, így mehet belé a nagy marék zabpehely.
A gázról levéve ezt is alaposan összekeverjük, igyekezzünk gyúrható masszát formálni belőle. Amíg még meleg (de már nem égeti le az ember kezét), golyókat formálunk belőle, és kókuszreszelékbe hempergetjük. Érdemes betenni a hűtőbe néhány órára, mert úgy jönnek ki igazán az ízek, és ráadásul idővel keményebbek is lesznek a golyók.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK