Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Reform fánk sütőben

Szerző:
Szabó Anna
A fánkról, akárcsak a lángosról, mindenkinek a töméntelen mennyiségű olaj jut eszébe, amiben a kelesztett tésztát pirosra kell sütni, így annak, aki esetleg egészséges életmódot folytat, le kell mondania róla. Közeledik azonban a farsang, és lassan gyártani kéne a fánkokat. Van egy módszer, amellyel a rengeteg zsírt, olajat és cukrot ki lehet hagyni a folyamatból. Ezt a mutatjuk most be.

 

Közeledik azonban a farsang, és lassan gyártani kéne a fánkokat. Van egy módszer, amellyel a rengeteg zsírt, olajat és cukrot ki lehet hagyni a folyamatból. Ezt a módszert hoztam el ma nektek.

Hozzávalók

• 250 g finomliszt
• 250 g teljes kiőrlésű liszt
• 50 g light margarin vagy kókuszzsír
• 70 g ízesítő (xilit, eritriol, cukor, kinek mi tetszik)
• 3 dkg friss élesztő, vagy fél csomag instant élesztő
• kiskanál méz
• 2 db tojássárgája
• 3 dl tej
• lekvár
• finomra őrölt xilit, vagy porcukor a szóráshoz

Elkészítés

Langyos mézes tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben egy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, a margarint és a tojásokat pedig elkeverjük benne. A felfuttatott élesztőt is hozzátesszük, és addig dagasztjuk a tésztát, amíg nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edény falához. Ha a dagasztás ellenére ragacsos marad, akkor még egy kis liszt mehet bele.

Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük, ez körülbelül egy félórás várakozási időt jelent. Ezután átgyúrjuk a megkelt tésztát, és kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval vagy pohárral tetszőleges méretűre szaggatjuk. A megadott mennyiségből 30-32 darab közepes nagyságú fánk fog kijönni.

A kiszaggatott korongokat sütőpapírral kibélelt tepsire, szellősen sorakoztatjuk fel, mert még kelni fognak sütés közben. Az ujjunkkal mélyedéseket nyomunk a közepükbe, ezekbe tesszük a kb. mokkáskanálnyi lekvárt (mivel én nem sütésálló lekvárt használtam, utólag kentem a tetejükre, úgy is finom). Előmelegítjük a sütőt, közben a tepsiben hagyjuk kelni még egy kicsit a fánkokat. Gázsütőben 160-165 fokon kb. 20 perc alatt kész.

Tálaláskor porcukorral, vagy finomra darált édesítővel ízlés szerint szórjuk meg.

Tuti tipp!

Készíts otthon Dr. Oetker pudingporból pudingot, és töltsd meg azzal fánkjaidat. Kevesebb benne a cukor, mint a lekvárban, és sokkal finomabb is (legalábbis szerintem).

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL