Közeledik azonban a farsang, és lassan gyártani kéne a fánkokat. Van egy módszer, amellyel a rengeteg zsírt, olajat és cukrot ki lehet hagyni a folyamatból. Ezt a módszert hoztam el ma nektek.
Hozzávalók
• 250 g finomliszt
• 250 g teljes kiőrlésű liszt
• 50 g light margarin vagy kókuszzsír
• 70 g ízesítő (xilit, eritriol, cukor, kinek mi tetszik)
• 3 dkg friss élesztő, vagy fél csomag instant élesztő
• kiskanál méz
• 2 db tojássárgája
• 3 dl tej
• lekvár
• finomra őrölt xilit, vagy porcukor a szóráshoz
Elkészítés
Langyos mézes tejben felfuttatjuk az élesztőt, közben egy tálba szitáljuk a kétféle lisztet, a margarint és a tojásokat pedig elkeverjük benne. A felfuttatott élesztőt is hozzátesszük, és addig dagasztjuk a tésztát, amíg nem ragad sem a kezünkhöz, sem az edény falához. Ha a dagasztás ellenére ragacsos marad, akkor még egy kis liszt mehet bele.
Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük, ez körülbelül egy félórás várakozási időt jelent. Ezután átgyúrjuk a megkelt tésztát, és kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval vagy pohárral tetszőleges méretűre szaggatjuk. A megadott mennyiségből 30-32 darab közepes nagyságú fánk fog kijönni.
A kiszaggatott korongokat sütőpapírral kibélelt tepsire, szellősen sorakoztatjuk fel, mert még kelni fognak sütés közben. Az ujjunkkal mélyedéseket nyomunk a közepükbe, ezekbe tesszük a kb. mokkáskanálnyi lekvárt (mivel én nem sütésálló lekvárt használtam, utólag kentem a tetejükre, úgy is finom). Előmelegítjük a sütőt, közben a tepsiben hagyjuk kelni még egy kicsit a fánkokat. Gázsütőben 160-165 fokon kb. 20 perc alatt kész.
Tálaláskor porcukorral, vagy finomra darált édesítővel ízlés szerint szórjuk meg.
Tuti tipp!
Készíts otthon Dr. Oetker pudingporból pudingot, és töltsd meg azzal fánkjaidat. Kevesebb benne a cukor, mint a lekvárban, és sokkal finomabb is (legalábbis szerintem).
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK