Szabó Anna
Pulykamell vadas mártással
Hozzávalók:
- 80 dkg pulykamell
- 10 dkg húsos, császárszalonna
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 2 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 evőkanál kukoricaolaj
- néhány szem tarka bors
- 1 babérlevél
- fél citrom leve és reszelt héja
- 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál mustár
- őrölt bors, fokhagymás só
A pulykamellet jól megmossuk, szárazra töröljük. A szalonnát vékony metéltre vágjuk, és megtűzdeljük vele a pulykamellet. Bedörzsöljük fokhagymás sóval, őrölt borssal. Zöldséget, a hagymát, a fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és szeletekre vágjuk. A sütőt 20 fokra előmelegítjük. Az olajat tűzálló tálba öntjük, beletesszük a megtisztított és karikákra vágott zöldségeket, a durvára darált színes borsot, a babérlevelet és egy darabka szalonna bőrkét. Tetejére tesszük a húst, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megpirítjuk. Ezután az egészet átrakjuk egy lábasba, hozzáadjuk a citromlevet, felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és lefedve kb. 45 perc alatt puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, tálra tesszük, és melegen tartjuk. A visszamaradt zöldséges levet besűrítjük, liszttel simára kevert tejföllel (habarással). Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, a cukrot, a mustárt, majd az egészet jól elkeverjük, és felforraljuk. Átpasszírozzuk és ha szükséges leturmixoljuk, de előtte mindenképpen vegyük ki a babérlevelet. Kóstoljuk meg, ha szükségét látjuk, utánaízesíthetjük. Tálaláskor a húst felszeleteljük, a forró mártást köré öntjük, és zsemlegombóccal kínáljuk.
Nehézségi fok: ![]()
Elkészítési idő: 1,5 óra
Italajánló: Somlói Furmint
OLVASS TOVÁBB!
Új korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Mexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
GASZTROBienvenidos a México - Avagy a legfantasztikusabb mexikói ételek
Mexikó kulináris világa igen híres tradicionális ételeiről. A mexikói ételek egyszerűek és egyben nagyszerűek is! Mi jut egyből esz...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK