Persze, ha esetleg vendégeknek készülne, akkor egy kevés zselatinnal masszívabbá tehető. Mivel a linzertésztát vaksütéssel kell megsütni, akár előző nap is elkészíthetjük, majd a tálalás napján csak meg kell tölteni a pudingos krémmel, és jól megpakolni eperrel. Na, és persze az olvasztott csokoládéról sem feledkezzünk meg, mert igazán kár lenne lehagyni a tetejéről.
Tészta hozzávalói
- 22 dkg liszt
- 10 dkg zsír (v. vaj)
- 5 dkg cukor
- 1 db tojás
- 1/4 sütőpor
- csipet só
A lisztet keverjük össze a sütőporral, és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a zsírt (vagy vajat) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Ezután nyújtsuk ki sütőforma nagyságúra a tésztát, majd béleljük ki vele az előzőleg kikent, kilisztezett sütőformát.
A tésztát villával több helyen szurkáljuk meg, majd helyezzünk rá egy sütőpapírt, és töltsük fel nehezékkel. (pl. rizzsel, babbal)
Tegyük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20 percig. Vegyük le a tésztáról a nehezékkel megtöltött sütőpapírt, majd tegyük vissza a sütőbe, és kb. 10 perc alatt süssük szép világos színűre.
A sütőből kivéve hagyjuk néhány percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen, mielőtt megtöltenénk a pudinggal.
Pudingos töltelék hozzávalói
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 15-20 dkg kristálycukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 3 db tojás
- A tetejére eper és csokoládé.
A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, és a vaníliás cukorral, majd adjunk hozzá egy kevés tejet, a pudingport, és keverjük simára.
A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett, csurgassuk hozzá a tojásos, cukros, pudingos keveréket. Ezután kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.
A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a forró pudinghoz.
A kihűlt tésztába öntsük bele az elkészült pudingos krémet, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Amikor a pudingos krém teljesen kihűlt, rakjuk ki a tetejét félbevágott eperszemekkel, majd ízlés szerint csurgassuk meg olvasztott csokoládéval.
Tálalás előtt éles, vízbe mártott késsel szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK