A tésztához:
4 levél citromfű
160g vaj
70g porcukor
Só
1 tojás
250g liszt (+a nyújtáshoz)
Zsiradék a forma kikenéséhez
Hüvelyes gyümölcsök a díszítéshez
A pezsgőkrémhez:
4 ív fehér zselatin
150ml száraz pezsgő
3 tojássárgája
100g cukor
1tk reszelt citromhéj
2ek citromlé
250ml tejszínhab
Az epres bevonathoz:
400g eper
½ csomag piros zselépor
150ml epres gyümölcslé (vagy piros szőlős)
20g cukor
A tetejére:
2tk porcukor
1. A tésztához aprítsd fel kicsi darabokra a citromfű leveleket. A vajat, a porcukrot egy csipetnyi sóval keverd el jól, egészen a cukor olvadásáig. Adj hozzá egy szem tojást, és keverd tovább, majd dolgozd össze a liszttel és az aprított citromfűvel. Tedd a hűtőbe legalább 2 órára pihenni.
2. A tésztát nyújtsd ki 32cm átmérőjű kerek formára, közben pedig zsírozz ki egy 28cm átmérőjű tortaformát. Tedd bele a tésztalepedőt, majd a villával egyengesd el az oldalánál.
3. Tedd 200 ºC-ra előmelegített sütőbe, úgyhogy a tetejét lefeded egy sütőpapírral, majd 20 perc után vedd ki és távolítsd el a papírt. Tegyél rá bogyós gyümölcsöket, és süsd további 8-10 percig, míg az oldala aranybarnává nem válik.
4. A pezsgőkrémhez áztasd be hidegvízbe a zselatinlapokat. A pezsgőt, a tojássárgáját, a cukrot, a citromhéjat és levet egy nagy fémedényben keverj össze gőz fölött habverővel. A zselatint ebben oldd fel teljesen.
5. Vedd le a gőzről, és hidegen keverd tovább. Amint a krém elkezd megkeményedni, add hozzá a tejszínt is. Tedd ezt a masszát legalább három órára a hűtőbe, majd oszlasd el a tészta tetején.
6. Az epreket pucold és mosd meg jó alaposan, majd vágd fel vékony szeletekre. A piros zseléport, a gyümölcslevet és a cukrot keverd össze, és forrald fel. Hagyd langyosra hűlni. Az eperszeleteket gondosan oszlasd a krém tetején. Majd erre öntsd a zselés bevonót, végül szórd meg porcukorral. Szeletelés előtt hagyd fél órát pihenni.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK