Az alapanyagok között jó, ha szerepel dió, sütőtök, zab, fahéj, és alma. A finomított lisztet ki lehet váltani zabliszttel, de akár darált dióval is, vagy bármilyen alternatív liszthelyettesítővel (mandulaliszt, gesztenyeliszt, stb...). Azt ebben az esetben is fontos tudni, hogy azért, mert ezek a desszertek diétásak, még nem lehet korlátlan mennyiségben fogyasztani őket. De egy-egy adagot bűntudat nélkül el lehet fogyasztani.
{KEPGALERIA}
Diétás Gundel palacsinta
Egy adag 75 kcal (ha az egészből 10 db palacsinta jön ki)
Hozzávalók
A tésztához:
• 5,5 dkg zabliszt
• 2 dkg zabkorpa
• 1,5 dl tej
• 2 tojás
• édesítőszer ízlés szerint
• egy csipet só
• egy késhegynyi szódabikarbóna
• vaníliaaroma
A töltelékhez:
• 4 dkg darált dió
• citromhéj
• narancshéj
• rumaroma
• édesítőszer
• egy csipetnyi instant kávé
• fahéj
Az öntethez:
• 8 g zsírszegény kakaópor
• csokoládé-aroma
• rumaroma
• édesítőszer ízlés szerint
Elkészítés:
A tejet habverővel összekeverjük a tojásokkal. Ezután hozzáadjuk a száraz összetevőket, a zablisztet, a korpát, a szódabikarbónát, és a sót, majd csomómentesre keverjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrűbb palacsintatésztát kapjunk. Hozzákeverünk még néhány csepp vanília-aromát, és ízlés szerinti édesítőszert. Legalább 2 órát állni hagyjuk!
Közben elkészítjük a diótölteléket, ugyanis ennek is állnia kell egy ideig. A diót (melyet előzőleg száraz serpenyőben kicsit megpirítottunk) az ízesítéshez használt hozzávalókkal elkeverjük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy az állaga kissé folyós legyen, mert egy kis idő alatt megszívja magát.
A palacsintatésztához annyi vizet keverünk, hogy a pihentetés előtti állagát visszakapja, majd teflonserpenyőben, olaj nélkül kisütjük. A palacsintákat még melegen töltsük meg a diókrémmel, vékonyan kenjük le, és tetszés szerint hajtogassuk össze.
Az öntethez a kakaóport egy pici vízzel (kb. 0,5 dl) nagyjából elkeverjük, és mikróban sűrű állagúra főzzük. 20-30 másodpercekre tegyük csak be, mert hajlamos hamar megégni! Édesítőt, rumaromát, csokoládé-aromát (opcionális) keverünk hozzá. Ízlés szerint tálaljuk!
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK