Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Őszi finomságok a karcsúság jegyében

Szerző:
Szabó Anna
Ahogy az időjárás egyre hidegebbre fordul, jobban kívánjuk az édes, őszies ízeket. A kávézók, és az utcák illatoznak a különböző finomságoktól, melyeket a diétázók csak nyálcsorgatva nézegethetnek. De hogy ők is kielégíthessék az édességek iránti vágyukat, most mutatunk néhány ötletet, hogy diétásan is elkészíthessék ezeket az őszi finomságokat.

 

Az alapanyagok között jó, ha szerepel dió, sütőtök, zab, fahéj, és alma. A finomított lisztet ki lehet váltani zabliszttel, de akár darált dióval is, vagy bármilyen alternatív liszthelyettesítővel (mandulaliszt, gesztenyeliszt, stb...). Azt ebben az esetben is fontos tudni, hogy azért, mert ezek a desszertek diétásak, még nem lehet korlátlan mennyiségben fogyasztani őket. De egy-egy adagot bűntudat nélkül el lehet fogyasztani.

 

{KEPGALERIA}

 

 

Diétás Gundel palacsinta


Egy adag 75 kcal (ha az egészből 10 db palacsinta jön ki)

Hozzávalók

A tésztához:
• 5,5 dkg zabliszt
• 2 dkg zabkorpa
• 1,5 dl tej
• 2 tojás
• édesítőszer ízlés szerint
• egy csipet só
• egy késhegynyi szódabikarbóna
• vaníliaaroma

A töltelékhez:
• 4 dkg darált dió
• citromhéj
• narancshéj
• rumaroma
• édesítőszer
• egy csipetnyi instant kávé
• fahéj

Az öntethez:
• 8 g zsírszegény kakaópor
• csokoládé-aroma
• rumaroma
• édesítőszer ízlés szerint

Elkészítés:

A tejet habverővel összekeverjük a tojásokkal. Ezután hozzáadjuk a száraz összetevőket, a zablisztet, a korpát, a szódabikarbónát, és a sót, majd csomómentesre keverjük. Annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrűbb palacsintatésztát kapjunk. Hozzákeverünk még néhány csepp vanília-aromát, és ízlés szerinti édesítőszert. Legalább 2 órát állni hagyjuk!
Közben elkészítjük a diótölteléket, ugyanis ennek is állnia kell egy ideig. A diót (melyet előzőleg száraz serpenyőben kicsit megpirítottunk) az ízesítéshez használt hozzávalókkal elkeverjük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy az állaga kissé folyós legyen, mert egy kis idő alatt megszívja magát.
A palacsintatésztához annyi vizet keverünk, hogy a pihentetés előtti állagát visszakapja, majd teflonserpenyőben, olaj nélkül kisütjük. A palacsintákat még melegen töltsük meg a diókrémmel, vékonyan kenjük le, és tetszés szerint hajtogassuk össze.

Az öntethez a kakaóport egy pici vízzel (kb. 0,5 dl) nagyjából elkeverjük, és mikróban sűrű állagúra főzzük. 20-30 másodpercekre tegyük csak be, mert hajlamos hamar megégni! Édesítőt, rumaromát, csokoládé-aromát (opcionális) keverünk hozzá. Ízlés szerint tálaljuk!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL