Paradicsomkivonat
3 doboz hámozott paradicsom (konzerv)
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál édeskömény
6 teáskanál kakukkfű
2 babérlevél
1 száraz piros chili
3 borókabogyó
2 szegfűszeg
1/2 teáskanál bors
sárga és piros apró paradicsomok
olívaolaj és bazsalikom a tálaláshoz
búzadara
200 ml tej
20 g vaj
só
szerecsendió
80 g durum-búzadara
1. A paradicsomkivonathoz add hozzá a konzervparadicsomokat, pépesítsd, majd ezt a masszát tedd egy tál fölé helyezett szitába, és éjszakára rakd be a hűtőbe.
2. Készítsd el a gombócokat: a tejet a vajjal, sóval és szerecsendióval forrald fel. Tedd félre hűlni az edényt, közben állandó kevergetés mellett öntsd hozzá apránként a búzadarát. Ha kész a massza, akkor lobogó forró vízbe szaggasd bele egy evőkanállal a gríz gombócokat. 5-6 perc szükséges hozzá, hogy átfőjön. Ezután vedd ki a vízből és tedd félre hűlni, nagyjából 3-4 perc elég hozzá.
3. Másnap az esszenciába nyomd bele a fokhagymát és az édesköményt. Az éjszaka lecsepegett paradicsomlét forrald fel és ízesítsd a maradék fűszerekkel. Ha felforrt, tedd félre hűlni. Ha kihűlt öntsd össze egy második fazékban a lecsöpögött és felforralt majd kihűlt lét, a masszát és lassú tűzön forrald fel.
4. Az apró paradicsomok héját húzd le, vágd félbe és magozd ki. Tálaláskor minden tál aljára tegyél ezekből az apróságokból, a grízgombócból, meríts rá az esszenciából. Díszítésként csepegtess a tetejére olívaolajat, és tegyél bazsalikomot.
OLVASS TOVÁBB!
Mexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
GASZTROBienvenidos a México - Avagy a legfantasztikusabb mexikói ételek
Mexikó kulináris világa igen híres tradicionális ételeiről. A mexikói ételek egyszerűek és egyben nagyszerűek is! Mi jut egyből esz...
Flan - mexikói puding - Egyszerű és könnyed desszert
A Flan egy tradicionális mexikói desszert, melynek számos verziója van. Ennek a receptnek előnye, az egyszerűsége, ezért, ha még soha ne...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK