Az utóbbi időben nagyon elterjedt a biohús. Kezdetben biopiacokon árusították, most már egyre több bevásárlóközpontban szerezhetőek be.
Mit jelent az, hogy bio?
Az állatokat nem kezelik hormonokkal, és nem kapnak vegyszeres takarmányt sem. A szállítás elkerülésével mentesülnek a stresszhormonoktól, mellyel elkerülik a hús élvezeti értékének romlását.
Marhahús: A fiatal bikáknak kiváló minőségű a húsuk. Finom rostozatúak, lédúsak, a hús erezetét csak minimális zsíros részek szövik át. A legjobb, ha sötétebb színű húst vásárolunk, mely porhanyósabb. A nemes és elég drága vesepecsenyét, más néven bélszínt és a hátszínt rózsaszínűre sütjük. A dió- és combrészéből szaftos sültet készíthetünk.
A főtt marhafartő tormamártással az ínyencek nagy kedvence.
A marhahús kiváló vasforrás.
Borjú: Húsa sokkal világosabb, mint az idősebb marháké. Rostozata finomabb, 18-20% fehérjét tartalmaznak, ezért könnyen emészthető. A szopós borjú húsa emlékeztethet bennünket a tej ízére.
A borjú legnemesebb része a vesepecsenye, amely csak rövid ideig tartó párolást igényel. Raguk készítéséhez a legkiválóbb.
A hátszín és a comb sültek készítésére alkalmas. A hús sütése 8-10 percet igényel, a ragu vagy pörkölt 45 perc alatt készül el.
Birka: Húsának nagyon jó a vízmegkötő képessége, vágási felülete emiatt száraz. Sütés közben nem zsugorodik össze könnyen.
A magyar jerke- és ürübárányok húsuk márványozottsága miatt méltán váltak közkedveltté Európa számos országában. Húsa rendkívüli ínyencség, energiaértéke és ásványi anyagtartalma magas. A birkahús zsírszövetekkel gazdagon átszőtt vörös hús, mely a juhokra jellemző faggyú miatt erős illatú. Az ivartalanítatlan állat húsán sokkal jobban érezhető. Különleges elkészítést igénylő, ugyanakkor nagyon egészséges hús.
Fagyasztott hústermék vásárlásakor mindenképp ellenőrizzük a fagyasztás időpontját. Ez nagyon fontos, mert a juhhúst csak 12 hónapon belül lehet felhasználni állagváltozás nélkül.
Sertés: Mostanában a soványabb sertéshúsfélék részesülnek előnyben, melyeknek színe enyhén rózsaszín, márványozott. A hús rostjai , gyengék.
A sütési idő hússzeletenként, 10-12 perc, ragu vagy pörkölt készítésénél 45-50 perc. Ízletesebbek a magasabb zsírtartalmú húsok, mint pl. a csülök.
A szopós malac az ínyencek nagy eledele egészben sütve.
A jellegzetes sertéssülteket lapockából, tarjából, csülökből készülnek.
Szárnyasok: A tanyasi, szabadon tartott állatok húsa sokkal drágább, de finomabb. A pulyka- és a csirkehús íze nem túl erőteljes, ezért készítésüknél határozottabban kell fűszerezni.
A szárnyas hús kalóriaszegény, magas fehérjetartalmú, egészséges húsféle. A liba és a kacsazsír különleges ízt kölcsönöznek az ételeknek.
A szárnyasból készítendő hússzeletek 8-10 perc alatt sülnek át, a pörkölt vagy ragu 30-40 perc alatt készül el.
Vadhús: Az őz, szarvas, vaddisznó, nyúl húsa nagyon ízletes, kissé rostosabb, és pikánsabb ízű.
A vadhús nagyszerű fehérjeforrás, magas az ásványi anyagtartalma (foszfor, vas) és kevés zsírt tartalmaz. A gerincből és a combból készíthető ételek a legfinomabbak.
Serpenyőben készítjük a filét, érmeszeletet, vagdaltat, bordaszeletet, a szűzérmét, és a bélszínszeletet. Sütőben készül a szarvas-, őz- és vaddisznócomb csonttal együtt.
A húsok sütésénél elsősorban nem a hús mennyisége, hanem a szerkezete és a keménysége a döntő a sütési idő megválasztásánál.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK