Hozzávalók:
darált hús
egy fej hagyma
paradicsomlé, vagy sűrített paradicsom, vagy paradicsom
fokhagyma
kevés zsiradék, és vaj
só, bors
túró
tök vagy cukkini
sajt
oregano, bazsalikom és egyéb fűszerek ízlés szerint
(rizs)
1. A darált húst úgy készítem el, ahogy a bolognai mártást. A mennyiség attól függ, hogy hány adagot főzök, fél- és egy kg között. Ennyitől jó húsos lesz. Kevés olajon vagy más egyéb zsiradékon hagymát pirítok, teszek hozzá egy-két gerezd fokhagymát is. Ráteszem a darált húst, kicsit megpirítom, sózom, borsozom, aztán bazsalikommal, kakukkfűvel, oreganóval ízesítem. Paradicsomlét szoktam rátenni, amit én teszek el itthon, de lehet friss paradicsomot vagy sűrített paradicsomot is adni hozzá, ez ízlés és megszokás kérdése. A húst így puhára párolom. (Ha sietek, akkor fogok egy bolognai alapot, és a leírás szerint elkészítem.)
2. Amikor elkészül a bolognai-s alap, előveszem a tököt. Ha frissen szedem a kertben, akkor megpucolom és lereszelem, de akár karikázhatjuk is. (Télen pedig sokszor a fagyasztóból veszem elő az eltett tököt, így választhatok, hogy gyalult tök legyen az alapja, vagy rántani szánt tök szeletek.) Enyhén sózom a tököt.
3. A tepsit kivajazom. A tököt egyenletesen eloszlatom a tepsiben. Majd fél kg túrót egyenletesen rászórok. A bolognai húst elterítem a túró tetején, végül sajtot reszelek rá.
4. A sütőt előmelegítem. Általában egy fél órát alufólia alatt párolom a sütőben közepes lángon, majd az alufóliát levéve színre sütöm. Amikor a sajtnak szép pirosas színe van, akkor már kész is.
Opcionális: Ha igazán kiadós ételt szeretnénk, akkor rizzsel turbózhatjuk fel az alap receptet. Előre meg szoktam főzni a rizst, majd a tök és a túró közé rétegzem. Úgy is elkészítettem már, hogy megfeleztem a tepsit, így egyszerre kétfélét sütöttem. Egyik felében rizzsel, másikban anélkül.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK