A saláták lehetnek könnyűek és levelesek, elsősorban olyan zöldsalátákból, amelyek a nagyobb élelmiszerüzletekben is kaphatók, vagy bőségesek és teljes értékűek, ezek alapja a főtt rizs, tészta vagy hüvelyesek. A saláta lehet egytálétel – marha- vagy baromfihúsos, halas, kagylós, rákos, tojásos, tofus vagy készülhet más fehérjével – de lehet étvágygerjesztő előétel, kedvcsináló a következő fogáshoz.
{KEPGALERIA}
Tipp:
Kedvelt öntetek
Finomabbnál finomabb öntetek százait ismerjük, nem könnyű közülük választani, hiszen nagyban befolyásolják a saláta karakterét. Lehetnek könnyűek és étvágygerjesztőek, dúsak és édesek, frissek és gyümölcsösek, vagy éppen fanyarak és csípősek. Az alábbiakban ismertetett klasszikus öntetek nagyszerűek az egyszerű leveles salátákra éppúgy, mint az összetettebb tésztából, hüvelyesekből, gabonafélékből és zöldségekből készültekre.
Ázsiai öntet
Összekeverünk 1,5dl rizsborecetet, 2 evőkanál cukorral, fél kimagozott és aprított piros csilipaprikával és 1 evőkanál apróra vágott friss korianderrel. Ízlés szerint thai halmártással fűszerezzük. A készítés másik módja, ha a hozzávalókat egy csavaros tetejű üvegbe töltjük, és összerázzuk.
Balzsamecetes öntet
Összekeverünk 2 evőkanál balzsamecetet 4 evőkanál olívaolajjal, sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. Készíthetjük úgy is, hogy az alapanyagokat egy csavaros tetejű üvegbe öntjük, és összerázzuk.
Kéksajtos öntet
Turmixgépben vagy merülőmixerrel krémesre keverünk 1dl majonézt, 1dl tejfölt, 8 dkg összemorzsolt kéksajtot és 1,5 kiskanál fehérborecetet, közben őrölt fekete borssal ízesítjük.
Cézára-saláta-öntet
Összekeverünk 1dl majonézt 1 evőkanál dijoni mustárral, 1 szelet összemorzsolt ajókával, fél gerezd zúzott fokhagymával, 1,5 evőkanál olívaolajjal és fél evőkanál fehérborecettel.
Mézes-mustáros öntet
Összekeverünk 1 evőkanál dijoni mustárt 1 evőkanál mézzel, fél gerezd zúzott fokhagymával, 2 evőkanál almaborecettel, 5 evőkanál repceolajjal és őrölt fekete borssal (vagy egy csavaros tetejű üvegben összerázzuk).
Egyszerű francia öntet
Összekeverünk 2 evőkanál fehérborecetet 1-1 csipetnyi cukorral és sóval, őrölt fekete borssal, és 5 evőkanál olívaolajjal (vagy egy csavaros tetejű üvegben összerázzuk).
Szárított paradicsom-öntet
Két, olívaolajban eltett, apróra vágott szárított paradicsomot 2 evőkanál vörösborecettel, 1-1 csipetnyi cukorral és sóval, őrölt fekete borssal, valamint a szárított paradicsom olajából 5 evőkanálnyival összekeverünk (vagy egy csavaros tetejű üvegben összerázzuk).
Ezersziget öntet
Összekeverünk 1dl majonézt 1 evőkanál ketchuppal, egy löttyintésnyi Worcestershire-mártással, 1 evőkanál finomra aprított petrezselyemmel, 1 evőkanál apróra vágott metélőhagymával és őrölt fekete borssal ízesítjük.
Forrás: Susannah Blake: 500 saláta, GABO Kiadó.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK