GASZTRO

Meleg szendvicskenyér

Szerző:
Szabó Anna
Igazi szendvicskenyeret készíthetünk saját magunk, ami valljuk be, sokkal, de sokkal finomabb, mint a bolti kenyér. A kelt tésztát kétféle szalámival felváltva, lapka és reszelt sajttal rétegezhetjük, de ízlés szerint sonkával, kolbásszal, akár füstölt sajttal is készíthetjük. Kínálhatjuk reggelire, vagy éppen vacsorára, egy biztos: a siker nem marad el.

 

Tészta hozzávalói

- 50 dkg liszt

- 1,5 dl tej

- 1,5 dl víz

- 3 dkg vaj

- 1 tk só

- 1 tk cukor

- 2,5 dkg élesztő

Töltelék hozzávalói

- ízlés szerint szalámi, kolbász, sonka

- lapka sajt

- reszelt sajt

Elkészítés

A vajat olvasszuk fel, majd a langyos tejjel, és a langyos vízzel együtt öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. A lisztet keverjük össze a sóval, kanalazzuk rá a folyékony hozzávalókra, majd morzsoljuk rá az élesztőt és szórjuk rá a cukrot.

Indítsuk el a dagasztóprogramot, dagasszuk meg a tésztát. (Jó, ha kétszer is elindítjuk egymás után a dagasztóprogramot, hogy szépen kidolgozott tésztát kapjunk.) Természetesen kézzel is megdagasztható.

A megdagasztott tésztát tegyük át egy lisztezett kelesztő tálba, majd langyos helyen kelesszük kb. 30 percig. Ha megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra, majd vágjuk fel akkora darabokra, amekkora a sütéshez használt forma mérete. A formát béleljük ki sütőpapírral, állítsuk az oldalára, majd kezdjük el rétegezni a hozzávalókat.

Először tegyünk bele egy darab tésztát, majd arra egy szelet lapka sajtot, ízlés szerint szalámit (kolbászt vagy sonkát) és szórjuk meg bőségesen reszelt sajttal. Addig rétegezzük a hozzávalókat, míg teljesen megtelik a forma. Végül a tetejét kenjük le olvasztott vajjal, majd langyos helyen kelesszük ismét 30 percig.

Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve hagyjuk a szendvicskenyeret kicsit hűlni, úgy kínáljuk.

Forrás és képek:  Gizi receptjei

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL