1. Csirkemell mediterrán lecsóval
Hozzávalók
- 10 dkg zöldpaprika,
- 1 csirkemell,
- 5 dkg paradicsom,
- 5 dkg padlizsán,
- 5 dkg cukkíni,
- 3 dkg vöröshagyma,
- 2 teáskanál olívaolaj,
- 3 gerezd fokhagyma,
- csipetnyi só,
- grill fűszerkeverék ízlés szerint,
- csipetnyi kakukkfű,
- csipetnyi feketebors,
- csipetnyi ételízesítő.
Elkészítés
A csirkemellet megtisztítjuk. Sóval, grill fűszerkeverékkel bedörzsölve, kissé olajos tepsibe tesszük, és lassan készre sütjük. Sütés után tetszés szerinti nagyságú szeletekre vágjuk a tálaláshoz. Készíthetjük csíkokra vágva, és serpenyőben hirtelen pirítva vagy szeletelve, serpenyőben vagy grill lapon sütve.
Közben a mediterrán lecsó alapanyagait megmossuk, és kisujjnyi hasábokra vágjuk, kivéve a paradicsomot, amit cikkekre vágunk. A karikázott vöröshagymát csöppnyi olajon aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a darabolt zöldségeket (a végén a paradicsomot) és együtt készre, roppanósra sütjük. Kakukkfűvel, fehérborssal ízesítjük.
2. Mediterrán krémsajt
Hozzávalók
- 10 dkg krémsajt,
- 5 dkg vaj,
- 2 evőkanál paradicsompüré,
- 2 paradicsom,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- só, bors, oregánó ízlés szerint.
Elkészítés
A hagymát várjuk egészen apró darabokra, de az is jó, ha lereszeljük.
A paradicsomot daraboljuk fel nagyon vékony csíkokra. A krémsajtot keverjük össze a vajjal, a paradicsompürével, a vöröshagymával, sóval, borssal, oregánóval. Hűtsük le, tetejét megszórhatjuk diódarabokkal. Akár mártogatósként, akár szendvicskrémként fogyaszthatjuk, lehetőleg teljes kiőrlésű kenyérrel.
3. Mediterrán tepsis burgonya
Hozzávalók
- 1 kg burgonya,
- 3 fej fokhagyma,
- kevés vaj
- friss rozmaring ágacska
- 8-10 levél zsálya
- só, bors ízlés szerint.
Elkészítés
A burgonyát megpucoljuk, és felkarikázzuk, a fokhagymát gerezdekre szedjük. Egy tepsi, vagy jénai tál aljára egy kevés vajat kenünk, és lefektetjük a krumplit. Rászórjuk a fokhagymát, a friss rozmaringot, és a zsályaleveleket. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A végén öntsünk alá egy kevés vizet, hogy meg ne égjen, majd helyezzük a sütőbe. Magas fokozaton kb. 20 percig sütjük. Akkor lesz tökéletes, ha enyhén sárgásbarna árnyalatú lesz a teteje, a konyha pedig illatozik a friss fűszerektől.
4. Mediterrán tészta
Hozzávalók
- 1 csomag spagetti tészta
- 1 közepes cukkini
- 1 db padlizsán
- 4-5 paradicsom
- 1 nagyobb fej hagyma
- olívaolaj
- só, bors, bazsalikom, kakukkfű ízlés szerint
Elkészítés
A tésztát sós vízben kifőzzük. Közben padlizsánt és a cukkinit meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, majd megsózzuk, és állni hagyjuk. Ez alatt a hagymát felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk, és kevés olívaolajon megfuttatjuk, majd üvegesre pároljuk.
A padlizsánt egy kicsit kinyomkodjuk, hogy ne legyen kesernyés az íze, majd a cukkínivel együtt a hagymára dobjuk, kicsit lepirítjuk. A feldarabolt paradicsomot rátesszük, sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint megszórjuk bazsalikommal, kakukkfűvel. Addig pároljuk, míg a paradicsom teljesen szétfő, és mártásjelleget nem kap. Ha készen van, összekeverjük a kifőtt spagettivel. Jól lehűtjük, mert hidegen az igazi. Esetleg mozzarellát is keverhetünk hozzá.
5. Mediterrán kosárka
Hozzávalók
- 1 csomag leveles tészta,
- 50 dkg apró szemű gomba,
- 1 padlizsán,
- 1 csokor újhagyma,
- olívaolaj,
- 10 dkg paradicsom,
- friss bazsalikomlevelek,
- só, bors ízlés szerint.
Elkészítés
Tortaformával vágjunk köröket a tésztából, majd az ujjunkkal kicsit nyomkodjuk meg a darabokat. Egy serpenyőben olívaolajon dinszteljük meg a karikára vágott újhagymát, és a negyedekbe vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, és amikor teljesen elfőtt a gomba leve, akkor adjuk hozzá az apró kockákra vágott padlizsánt. Néhány perc alatt a padlizsán is megpuhul.
Szórjuk rá a felaprított paradicsomot, és néhány rottyanás után kapcsoljuk le a főzőlapot. Minden kosárka aljára tegyünk két bazsalikomlevelet, és erre kanalazzuk a zöldséget. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt pirosra sütjük. Langyosan fogyasszuk!
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK