Szabó Anna
Hozzávalók:
2dkg élesztő
12dkg cukor
3dkg vaj vagy margarin
1dl tej
25 dkg liszt
1 tojás
1 zacskó vaníliás cukor
Csipetnyi só
1kg alma
4 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál zsemlemorzsa
25 vékony szelet mandula
10dkg porcukor

Elkészítése:
1. Az élesztőt 1 evőkanál cukorral összekeverjük. A vajat megolvasztjuk, és hozzáöntjük a hideg tejet. A lisztet összekeverjük a tojással, 1 evőkanál cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval. Hozzáadjuk az élesztőt és a tejes keveréket, majd jól összedolgozzuk. Letakarva, meleg helyen 35-45 percig kelesztjük.
2. A meghámozott almát négyfelé vágjuk, magházát kiemeljük, húsát vékonyan felszeleteljük. A maradék cukrot 2 evőkanál citromlével és a citromhéjjal az almához keverjük.
3. A kelt tésztát lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, és a 2/3 részét kb. 34cm-es körré nyújtjuk ki. Margarinnal kikent, zsemlemorzsával meghintett 28cm-es tortaformába fektetjük, majd meleg helyen még további 10-15 percig kelesztjük.
4. A maradék tésztát 28cm-es körré kinyújtjuk. Az alsó tortalapot zsemlemorzsával megszórjuk, rásimítjuk az almás töltelékeket. A kilógó tésztaszéleket köröskörül ráhajtjuk, vízzel megkenjük és a másik lappal befedjük. A sütemény tetejét villával megszurkáljuk.
5. Előmelegített sütőben 175°C-on (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) körülbelül 45 percig sütjük.
6. A mandulát serpenyőben szárazon megpirítjuk, tányérra szórjuk és kihűtjük. A porcukrot a maradék citromlében csomómentesen elkeverjük. A süteményt megkenjük a mázzal, majd a pirított mandulával díszítjük.
OLVASS TOVÁBB!
Bor és hagyomány Tokaj dűlőiben
Tokaj nem csak egy hely a térképen. Tokaj egy vibe. Egy életérzés....
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK