Hozzávalók - a mákos gubához
- 6 db vajas kifli
- 15 dkg mák
- 2 cs. vaníliás cukor
- cukor (ízlés szerint)
- 1 cs. mazsola (el is hagyható)
- reszelt citromhéj
- kb. 3 dl tej
Öntet hozzávalói
- 3 tojássárgája
- 2 dl tejszín
- 2-3 ek. méz
- 1 tk. vaníliaaroma
- 1 ek. vaníliás pudingpor
Elkészítés
A kiflit vágjuk karikákra, tegyük egymás mellé egy sütőpapírral bélelt tepsibe, helyezzük be a sütőbe, majd néhány perc alatt pirítsuk világos színűre.
A mákot daráljuk meg, keverjük össze a vaníliás cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, és az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral. A tejet melegítsük fel, és áztassuk benne néhány pillanatig az elősütött kifli karikát.
Egy sütőformát kenjünk ki vastagon vajjal, tegyük le egy sorba az áztatott kiflikarikákat, szórjuk meg a mákos keverék felével, majd fedjük be a kiflikarikák másik felével, és szórjuk meg a maradék mákkal.
Az öntethez keverjük simára a tojássárgákat a mézzel, a vaníliaaromával, a tejszínnel, és a vaníliás pudingporral, majd óvatosan öntsük rá a formában lévő mákos kiflik tetejére. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig.
Sült alma
- 2 db alma
- 1 ek. méz
Az almát vékonyan szeleteljük fel. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük egymás mellé az almaszeleteket, és ecset segítségével kenjük le mézzel. Tegyük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra. A sütőből kivéve, helyezzük a sült almaszeleteket az elkészült mákos guba tetejére.
Vaníliasodó
- 5 dl tej
- 2 tojássárgája
- 1 tk. vaníliás pudingpor
- 1 tk. vaníliaaroma
- cukor (ízlés szerint)
A tojássárgákat keverjük simára a vaníliaaromával, az ízlés szerinti cukorral, a pudingporral, és egy kevés tejjel. A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett csurgassuk bele a tojásos cukros keveréket. Kevergetve főzzük néhány percig, hogy a sodó kellően besűrűsödjön, majd vegyük le a tűzről és tálalásig tartsuk melegen.
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK