Szabó Anna
Hozzávalók:
1,5kg szilva
100g ribizlis zselé (de lekvár is tökéletes)
Tészta:
200g túró
100g cukor
½ teáskanál őrölt fahéj
Só
100ml tej
125ml semleges olaj (pl. kukorica)
400g liszt
4tk sütőpor
Mákkrém:
500ml tej
125g cukor
60g méz
Só
300g őrölt mák
100g búzadara
150g lágy vaj
2 tojás
1 teáskanálnyi citromhéj
3ek citromlé
50g kandírozott gyömbér

Elkészítése:
1. Először készítsd el a krémet. Forrald fel a tejet kis lángon mákkal, cukorral, mézzel és 1 csipet sóval. Ha felforrt add hozzá a lisztet és a búzadarát, lassú keverés mellett addig melegítsd, míg a búzadara meg nem duzzad (nagyjából további hat-hét percet vesz igénybe). Öntsd át a keveréket egy nagy tálba, és keverd át néha, hogy gyorsabban hűljön. Közben add hozzá a kockákra vágott vajat, és ha már eleget hűlt, egyesével keverd hozzá a tojásokat is. Majd jöhet a citromhéj és -lé. Vágd finomra a gyömbért, és keverd a mákos masszához ezt is.
2. Mosd meg a szilvát, és tisztítsd meg. Vágd őket hosszában ketté, majd újra. Tulajdonképpen hosszában negyedelned kell egyesével a szemeket.
3. A liszt és a sütő port keverd alaposan össze. Ezt követően a tészta maradék hozzávalóit külön(!) egy nagy tálban kézi habverővel dolgozd össze. Csak ezután dolgozd el benne a sütőporos lisztet.
4. A tésztát nyújtsd ki egyenletesen, fektesd el egy zsiradékkal kikent tepsiben. Erre terítsd rá a mákos keveréket, majd fedd rá a szilvákat. Előmelegített 200°C-os sütőben a második rácson süsd 35-40 percig.
OLVASS TOVÁBB!
Bor és hagyomány Tokaj dűlőiben
Tokaj nem csak egy hely a térképen. Tokaj egy vibe. Egy életérzés....
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK