Hozzávalók:
1 púpos evőkanál (továbbiakban: „ek.") zsír (disznó, csirke, kacsa, liba zsírja is jó!) vagy 2 ek. étolaj
1 púpozott ek. őrölt csemege paprika
1,5 l hideg víz
1 csapott teáskanál (továbbiakban: „tk.") só
[1 csipet őrölt szerecsendió]
1-2 babérlevél
1 csipet őrölt fekete bors
1 csapott tk. szárított majoranna
1 csapott tk. só nélküli „Vegeta" (pl. Atais, Vegabond, stb.)
5 dkg tarhonya
15-20 dkg hámozott, kb. 2 cm-es kockákra aprított nyers krumpli
5 dkg füstölt vagy lángolt kolbász, vékonyra felkarikázva
[2 ek. 20%-os tejföl]
Elkészítés:
Itt nem készítünk klasszikus rántást, de ahhoz hasonló állaga lesz a levesünknek, mivel a zsiradékon megpirítjuk a tarhonyát és később a vízben liszt oldódik ki a tésztából, ami sűríti a levet.
Egy kb. 2 literes fazékba beletesszük a zsírt, felolvasztjuk és egy kicsit megpirítjuk benne a kolbász karikákat, majd ráöntjük a tarhonyát. Folyamatosan kevergetjük, amíg a tarhonya szemek zöme sötét zsömleszínt kap, majd felöntjük annyi vízzel, hogy a krumplinak még maradjon hely a fazékban. Beletesszük a sót, a borsot, a szerecsendiót, a babérlevelet, a majorannát, a Vegetát és felforraljuk. Hozzáadjuk az őrölt paprikát is.
Kb. 10 perc forrás után óvatosan beleszórjuk a krumplit, felpótoljuk a vizet (ha kell) és az újraforrástól számítva még 15 percig főzzük, így nagyjából egyszerre fő meg a tarhonya és a krumpli. Ekkor zárjuk el a tűzhelyet, és dobjuk ki a babért. Ízlés szerint ízesíthetjük tejföllel.
!!! TIPPEK !!!
A krumplis tarhonyalevesbe lehet virslit is tenni a kolbász helyett. Ezt azonban ne az elején, hanem a főzés vége előtt kb. 2-3 perccel adjuk csak hozzá a leveshez, amikor már megpuhult a tarhonya és a krumpli is!
Nem rontja el ezt a levest (sőt!), ha van kéznél friss, vagy akár másból kimaradt, fonnyadt zöldpaprika. Egy kisebb zöldpaprikát felkarikázunk és a kolbásszal együtt pirítjuk egy kicsit, mielőtt a tarhonya belekerülne a fazékba. A legjobb erre a vastag húsú, kápia típusú paprika. Nyár időszakban én nagyon sok mindenbe ezt használom. Pl. a töltött paprika és a lecsó is finomabb belőle, mint a TV paprikából.
Újabb jó hír, hogy a rántás megismerésével már nem csak levest, de több főzeléket is meg tudunk főzni. Lássunk egy kis ízelítőt!
Egy egyszerű feltét és máris több hétköznapi, de akár még egyszerűbb hétvégi ebédnek is beillő menüt összeállíthatunk. Például:
A) Paradicsomleves
Zöldbabfőzelék fűszeres, sült csirkecombbal, szárnnyal
B) Zöldbableves
Tökfőzelék fűszeres, sült csirkecombbal, szárnnyal
C) Köménymagos tojásleves
Paradicsomos káposzta fűszeres, sült csirkecombbal, szárnnyal
És egy ráadás:
D) Frankfurti leves
Petrezselymes krumpli fűszeres, sült csirkecombbal, szárnnyal
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK