1 kisebb tyúk (vagy ha nem szeretsz a darabolással bíbelődni: ízlés szerint 1 kg tyúkhús, de legyen benne zsírosabb rész is)
2 szál sárgarépa
4 szál petrezselyemgyökér szárával
1 darab zeller
1 darab karalábé
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
1 szem burgonya
Só, bors, köménymag, babérlevél
1. Tisztítsd meg és darabold fel a tyúkot, ha darabonként vetted, akkor is most meg. Majd tedd fel kb. 4 liternyi bő vízbe főzni takaréklángon.
2. Közben tisztítsd meg a zöldségeket. A vöröshagymát és a fokhagymát csak mosd meg és vágd le a durvább részeket – de ne a teljes héját, mert az szép színt ad a levesnek. A paprikát vágd hosszában ketté, és távolítsd el a magházat.
3. Ha a hús elkezd forrni, és a víz tetején megjelenik a habja, egy teaszűrő segítségével vedd le a húshabot.
4. Ezután tedd bele a zöldségeket – a burgonya kivételével –, a sárgarépából mindig fele annyi mennyiség kell, mint a fehérrépából, a petrezselyem és zeller zöldjét célszerű egy madzaggal (nem kék spárgával) átkötni – a végén így könnyebb lesz szűrni. Sózd, borsozd, fűszerezd ízlés szerint köménnyel és babérlevéllel.
5. Alacsony tűzön főzd tovább a hús és a zöldségek puhulásáig, amikor már a zöldségek fogkemények, akkor tedd bele a burgonyát.
6. Közben főzz ki bő, lobogóan forró vízben csigatésztát vagy cérnametéltet.
7. Ha minden megpuhult a levesedben, húzd le a tűzről és kezd el leszűrni. Ehhez szükséged lesz, minimum három mélyebb edényre, és egy nagyobb szűrő kanálra, valamint egy új fazékra. A nagyobb daraboktól haladva a kisebbek felé, vegyél ki mindent a levesből: külön tálra a húst, külön a zöldségeket, hagymákat, zöldségzöldet, valamint egy tálba azokat, melyeket nem szerettek, és tudod, hogy a szemétben landol, de kellett a leves ízvilágához.
8. Végül a nagyobb szűrőkanalat tedd a tiszta fazék tetejére, és öntsd át rajta keresztül a levest. Ezzel a „zavaros” oda nem való dolgokat is eltünteted.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK