Hozzávalók:
150g kockamargarin vagy vaj
5dl tej
50g friss, vagy 2 evőkanál szárított élesztő
½ teáskanál só
1-1 ½ dl cukor
2 teáskanál őrölt kardamom
1 tojás
Kb. 15dl finomliszt
A kenéshez és díszítéshez:
1 enyhén felvert tojás
Gyöngycukor igény szerint
Elkészítése:
1. Olvaszd meg a vajat egy lábosban. Öntsd hozzá a tejet, és melegítsd 37°C-ra, ha friss élesztőt használsz, ha szárítottat 45°C-ra.
2. Morzsold az élesztőt egy nagy tálba, és adj hozzá egy keveset a tejes keverékből folyamatos kevergetés közben, míg az élesztő fel nem oldódik. Add hozzá a többi hozzávalót, de a lisztnek csak kicsivel több mint a felét. Gyúrd addig a tésztát, míg fényes, lyukacsos és rugalmas nem lesz. Gyúrd hozzá kézzel a maradék lisztet is, de egy keveset mindig tegyél félre későbbre. Dagaszd a tésztát, míg már nem tapad a tál falához. Szórd meg liszttel. Fedd le, és hagyd kelni 30-40 percig.
3. Borítsd ki a tésztát liszttel enyhén megszórt felületre. Gyúrd, míg sima és rugalmas nem lesz. Oszd el 3 vagy 4 egyenlő részre. Formálj a tésztából lapos rudakat. Helyezd őket kikent vagy sütőpapírral bélel tepsibe. Fedd le, és hagyd közel kétszeresére kelni.
4. Kend be felvert tojással, és igény szerint szórd meg gyöngycukorral. A sütő alsó rácsán 15-20 percig süsd.
A sütő hőmérséklete: 200°C, légkeveréses 175°C.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK