Ezúttal a karácsony egyik legnépszerűbb aprósüteményét hoztam el nektek, amit én is most próbáltam először, és nagyon bevált. Illat, íz, kinézet, minden nagyon stimmel.
Persze nem szeretném, ha azok, akik hagyományos módon készítenék el a süteményüket, ne tudjanak majd finom sütit sütni a receptem alapján, ezért nekik könnyítésképpen a zárójel-ben jelölöm az arányokat és a különböző hozzávalókat.
Formákat elő!
Hozzávalók:
• 125 g folyékony méz
• 150 g eritriol (vagy 200 g porcukor)
• 1 csomag vaníliás cukor
• 150 g light margarin (vagy sima)
• 4 evőkanál tej
• 250 g teljes kiőrlésű + 200 g búzaliszt (vagy 450 g búzaliszt)
• 50 g kukoricakeményítő
• 2 csapott evőkanál keserű kakaó
• 1 csomag Dr. Oetker Sütőpor Mézeskalács fűszerkeverékkel
Elkészítés:
Egy főzőedényben felmelegítjük a tejet, mézet, eritriolt (cukrot), vaniliás cukrot, és a mar-garint, amíg a méz és az édesítő meg nem olvad. A masszát hagyjuk kicsit hűlni, majd mikor már biztosan nem égeti meg a kezünket, hozzáadjuk a lisztet, a keményítőt, a kakaót és a sü-tőporos fűszerkeveréket. Az egészet addig gyúrjuk kézzel, amíg formálható, ragadás-mentes tésztává nem válik (én kézzel gyúrtam, de ha valaki szeretné, a robotgép dagasztó karjával is megteheti). A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk (fontos, hogy ne legyen túl vastag, mert úgy odaég az alja, a belseje meg még nem sül meg rendesen), majd kiszúróformával kiszaggatjuk (én feles pohárral vágtam belőle kis köröket, amíg nem volt csillagformám).
Sütőpapírral bélelt tepsiben 160°-on 10-15 percig sütjük.
Vendégeinknek kínáljunk forralt bort a sütemény mellé. A cukrozott, fűszerezett bor he-lyett viszont szolgáljunk fel inkább finom, természetes anyagokból, hozzáadott cukor nélkül készült eperbort, amely nemcsak, hogy egészségesebb, de az íze is sokkal teltebb, gyümöl-csösebb. Különösen azok fogják élvezni, akik hozzám hasonlóan nem kedvelik a szegfűszeg markáns, domináló ízét a forralt borban, és úgy alapjában véve szeretik az eper ízét.
Aki pedig esetleg kedvet kapott megkóstolni ezt a finomságot, netalántán bevásárolni belő-le, az keresse a karácsonyi vásárokon az eperboros bódékat, hihetetlen élményben lesz része. Én magam a Corvin sétányon botlottam bele Földvári Zsófiba, aki nemcsak kóstolót adott, de még extra érdekességeket is elárult az eperborokkal kapcsolatban.
Ja, és lehet kóstolni eperpálinkát is, ha valaki inkább a töményebb italoknak hódol. Kell ennél többet mondanom?
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK