Azoknak, akik nem szeretik a halászlevet, de kedvelik az ínyenc ízeket!
Finom toros leves
Hozzávalók:
- 500 g húsos csont
- 100 g sertésmáj
- 2 db sertésvese
- 100 g sertésvelő
- 200 g vegyes tisztított zöldség
- 50 g vöröshagyma
- 50 g árpagyöngy vagy levestészta (ízlés szerint)
- 80 g liszt
- 2 dl tejföl
- 1 egész citrom szűrt leve
- 1 csokor friss petrezselyem
- 100 g margarin vagy zsír
- só
- őrölt fekete bors
- 2-3 kisebb babérlevél
1. Zsiradékban üvegesre hevítjük a finomra vágott hagymát. Az apróbb kockákra vágott zöldségeket hozzáadjuk a hagymához, és együtt hevítjük tovább. Akkor engedjük fel a zöldségeket vízzel, ha már a zsiradékban látszik a kioldódott karotin. A zsiradék szép narancssárga színt kap. A vízzel felengedett zöldségekhez hozzátesszük a húsos csontot, az árpagyöngyöt és együtt főzzük tovább. Sóval, borssal, babérlevéllel ízesítjük.
2. A veséket félbevágjuk, majd eltávolítjuk az erezetüket. Enyhén esetes vízben félpuhára főzzük. A kockára vágott májat a levesben puhára főzzük.
A velőrózsákat ecetes vízbe dobjuk, leforrázzuk, hártyáitól megtisztítjuk. Ha a zöldség és az árpagyöngy már teljesen puha, tejfölös habarással sűrítjük a levest. Az elkészült levest apró kockára vágott vesével és a velőrózsákkal tálaljuk, finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.
A levestésztát a habarás előtt főzzük meg a levesben.
Gesztenyével töltött pulykamell
Hozzávalók:
- 800 g pulykamellfilé
- 100 g tisztított gesztenye tejben, jó puhára főzve
Tipp: Érdemes mirelit, hámozott gesztenyét használni a töltelék elkészítéséhez.
- 1 egész tojás
- 1 db szikkadt zsemle
- őrölt fehér bors
A bundázáshoz:
- zsemlemorzsa
- liszt
- tojás
- olaj a sütéshez
1. A pulykamellből 4 nyitott szeletet vágunk, a kisebb leesett darabokat ledaráljuk. Tejben áztatott zsemlét, tojást, gesztenyepürét, őrölt borsot a ledarált hússal jól összedolgozzuk.
2. A nyitott hússzeletek rostjait klopfolóval fellazítjuk. Rúd alakúra formázzuk a gesztenyés tölteléket, és úgy helyezzük a szeletekre. Egész felvert tojással lekenjük a töltött húsokat, fűszerezzük, majd formázzuk. A bundázott húsokat bő, forró olajban aranysárgára sütjük.
Aki nem szereti a panírozott húsokat, az natúron is megsütheti a pulykamelleket tepsiben. A szeletek alá öntsünk kevés vizet, majd helyezzük rá a töltött melleket és fedjük le fóliával.
Köret: Jázmin rizs, párolt mézes sárgabarack.
A barackszeletek mindkét oldalát kevés vajban, méz hozzáadásával szép pirosra sütjük.
További ünnepi fogások:
Ínyenc töltött káposzta
Milyen legyen a karácsonyi menü?
Készíts karácsonyi édességeket!
Karácsonyi aprósütemények
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK