GASZTRO

Januári különlegességek

Szerző:
Szabó Anna
1582-től, VII. Gergely pápa naptárreformjától január az év első hónapja. A Január, ma használatos nevét Janus római istenről kapta. Januárt a Boldogasszony Havának nevezte el Szent István a honfoglalás utáni időszakban.

Ebédre:

Aszalt szilva leves

Hozzávalók:
- 200 g aszalt szilva
1 dl vörösbor
- 50 g cukor
- 5-6 szem szegfűszeg
- 1 kisebb darab egész fahéj
- 0,5 citrom héja
- 50 g pörkölt mogyoró vagy mandula
- 50 g rozskenyér
- 25 g vaníliás pudingpor
- 1 dl tejföl

Fűszerkivonatot készítünk egész fahéjjal, citromhéjjal úgy, hogy 1 dl mennyiséget kapjunk.

A pudingport kevés hideg vízzel simára keverünk, majd 0,5 liter víz, bor, cukor kivonatban az elkevert pudingport felfőzzük.
A megmosott kimagozott vagy mag nélkül vásárolt aszalt szilvával átforraljuk. Kikevert tejfölt adunk hozzá úgy, hogy a leves levéből adunk hozzá. Hő- kiegyenlítünk, így öntsük a leveshez. Vékony csíkokra vágott, pirított rozskenyeret és mandulát adunk mellé. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk. Vaníliafagylalttal és tejszínhabbal is tálalhatjuk.

Sonkaköntösbe öltöztetett banán

Hozzávalók:
- 2 db banán
- 100 g szeletelt sonka
- 100 g szeletelt sajt
- kevés gyömbér
A panírhoz:
- 100 g liszt
- 3 db tojás (felvert)
- 100 g zsemlemorzsa
- olaj

Köret: rizs

A meghámozott banánt félbevágjuk. Egy szelet sokára teszünk egy szelet sajtot, majd egy kevés gyömbért szórunk rá, ráhelyezzük a banánt, majd felgöngyöljük. Panírozzuk, bő forró olajban aranysárgára sütjük.

Vagy,

Töltött, darált húsos burgonya

Hozzávalók:
- 1,2 kg burgonya
- 200 g darált hús (csirke)
- 150 g sovány túró
- 2 dl tejföl
- 2 db tojás
- 150 g császárszalonna
- 20 g zsemlemorzsa
- só
- őrölt fehér bors
- fűszerpaprika (ízlés szerint, de ki is hagyható)
- finomra vágott petrezselyem

A héjában főtt burgonyát tisztítás után, személyenként 2x fél darabot számítva, karalábévájóval kivájjuk, a maradék burgonyát 2 x 2 cm-es kockákra vágjuk. megtöltjük a darált húsos keverékkel.

A darált húsos töltelék elkészítése: A darált húst kevés finomra vágott, dinsztelt hagymán megfuttatunk, sóval, őrölt fehér borssal, petrezselyemmel megszórjuk.

A töltött burgonyákat egy kimargarinozott , zsemlemorzsával megszórt tepsibe helyezzük, majd körbeszórjuk a kockákra vágott burgonya felével. Rátesszük a túrót, amelyet előzőleg áttörtünk. Rétegesen ismét megszórjuk burgonyakockákkal, majd tejföllel elkevert tojással leöntjük.
A tetejére vékonyra szeletelt császárszalonnát teszünk. Reszelt sajtot szórunk a tetejére és sütőben 180 fokon sütjük. Amikor már szép piros, ropogós a burgonyánk, akkor elkészült.

Gyors desszert. Garantáltan nem lehet megunni!

Bundába bújtatott Bounty csokoládé

Hozzávalók:
- 200 g liszt
- kevés szénsavmentes ásványvíz
- 1,5 dl tej
- 1 db tojás
- csipetnyi só
- kevés porcukor

Elkészítjük a masszát, ha nem lenne elég bevonóképes, adjunk még hozzá lisztet. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a masszához forgatjuk, nehogy összetörjön a hab. Hűtőben tartjuk, amíg fel nem használjuk. A Bounty csokikat beleforgatjuk a masszába, majd bő forró olajban aranybarnára sütjük. Főzés nélkül elkészíthető vaníliapudingot adhatunk mellé.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL