Az alga elnevezését először Carl Linné használta 1754-ben.
Az algáknak közel 50.000 fajtája ismeretes, ezekből sokat már évszázadokkal, sőt évezredekkel ezelőtt isfelhasználtak. Trágyázásra, gyógyításra, illetve étkezésre. A kelták, a vikingek, sőt az aztékok is rendszeresen hódolták eme rendkívül egészséges tengeri kincs gyűjtésének. Szárított állapotban fogyasztották.
Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az algák különféle felhasználására.
Nem csak takarmány és élelemiszer-alapanyagként, hanem más ipari feldolgozásra is használják. Részt vesz adalékanyagként pl. a kozmetikumok gyártásánál, a gyógyszerészetben és a textiliparban.
Az ókori Kínában és Egyiptomban a rák gyógyítására használták.
Néhány az ismert algafajták közül:
- kombu: a magas vérnyomás és az ödéma ellen kiváló
- arame: nőgyógyászati problémákra
- chlorella: fekélybetegségek gyógyítására, és az öregedési folyamatok lassítására használható
- hiziki: serkenti a vérképzést, vastartalma igen figyelemreméltó
- nori: fehérjetartalma igen magas, a legyengült immunrendszerben szenvedőknek és a növésben lévő gyerekeknek ajánlott a fogyasztása.
Az algák egyes fajtái baktériumölő hatással rendelkeznek, pl: vörös moszatok különböző fajtái. Emberi betegséget okozó baktériumokat pusztítanak el. Pl: salmonella, staphylococcus.
Algaleves
(wakame-miso leves)
Hozzávalók:
- 1 arasznyi (kb. 0,5 dkg) wakame
- 1 evőkanál miso
- 10 dkg tofu
- szójaszósz
- snidling (metélőhagyma) vagy zöldhagyma
8 dl langyos vízben feltesszük főni a wakamet. Ha felforrt, levesszük a tűzről. Az algát kiszedjük a léből, vékony metéltre vágjuk és visszatesszük a lébe. Kevés hideg vízben (kb. 1 dl) feloldott misóval ízesítjük, és beletesszük a kis kockákra vágott tofut. Szójaszósszal utánaízesítünk, végül az egészet meghintjük finomra vágott snidlinggel vagy zöldhagymával.
Nehézségi fok:
Sushi
Hozzávalók:
- 2 lap nori
- 6 evőkanál párolt rizs (lehetőleg jázmin rizs)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg lazacfilé
A norit megáztatjuk vizezett konyharuhán, majd kiterítjük. Óvatosan rásimítjuk a kevés olívaolajjal elkevert rizst. Ennek közepére egy csíkban elrendezzük a friss, szeletekre vágott lazacot, majd feltekerjük, s kb. másfél ujjnyi vastagságúra felszeleteljük.
Ízlés szerint a lazacot előre bepácolhatjuk.
Nehézségi fok:
Egy másik módszer szerint a halat a rizzsel először kisebb gombóccá gyúrják és ezután burkolják be teljesen az algával.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK