Szabó Anna
Az alga elnevezését először Carl Linné használta 1754-ben.
Az algáknak közel 50.000 fajtája ismeretes, ezekből sokat már évszázadokkal, sőt évezredekkel ezelőtt isfelhasználtak. Trágyázásra, gyógyításra, illetve étkezésre. A kelták, a vikingek, sőt az aztékok is rendszeresen hódolták eme rendkívül egészséges tengeri kincs gyűjtésének. Szárított állapotban fogyasztották.
Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az algák különféle felhasználására.

Nem csak takarmány és élelemiszer-alapanyagként, hanem más ipari feldolgozásra is használják. Részt vesz adalékanyagként pl. a kozmetikumok gyártásánál, a gyógyszerészetben és a textiliparban.
Az ókori Kínában és Egyiptomban a rák gyógyítására használták.

Néhány az ismert algafajták közül:
- kombu: a magas vérnyomás és az ödéma ellen kiváló
- arame: nőgyógyászati problémákra
- chlorella: fekélybetegségek gyógyítására, és az öregedési folyamatok lassítására használható
- hiziki: serkenti a vérképzést, vastartalma igen figyelemreméltó
- nori: fehérjetartalma igen magas, a legyengült immunrendszerben szenvedőknek és a növésben lévő gyerekeknek ajánlott a fogyasztása.
Az algák egyes fajtái baktériumölő hatással rendelkeznek, pl: vörös moszatok különböző fajtái. Emberi betegséget okozó baktériumokat pusztítanak el. Pl: salmonella, staphylococcus.
Algaleves
(wakame-miso leves)
Hozzávalók:
- 1 arasznyi (kb. 0,5 dkg) wakame
- 1 evőkanál miso
- 10 dkg tofu
- szójaszósz
- snidling (metélőhagyma) vagy zöldhagyma
8 dl langyos vízben feltesszük főni a wakamet. Ha felforrt, levesszük a tűzről. Az algát kiszedjük a léből, vékony metéltre vágjuk és visszatesszük a lébe. Kevés hideg vízben (kb. 1 dl) feloldott misóval ízesítjük, és beletesszük a kis kockákra vágott tofut. Szójaszósszal utánaízesítünk, végül az egészet meghintjük finomra vágott snidlinggel vagy zöldhagymával.
Nehézségi fok: ![]()
Sushi
Hozzávalók:
- 2 lap nori
- 6 evőkanál párolt rizs (lehetőleg jázmin rizs)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg lazacfilé
A norit megáztatjuk vizezett konyharuhán, majd kiterítjük. Óvatosan rásimítjuk a kevés olívaolajjal elkevert rizst. Ennek közepére egy csíkban elrendezzük a friss, szeletekre vágott lazacot, majd feltekerjük, s kb. másfél ujjnyi vastagságúra felszeleteljük.
Ízlés szerint a lazacot előre bepácolhatjuk.
Nehézségi fok: ![]()

Egy másik módszer szerint a halat a rizzsel először kisebb gombóccá gyúrják és ezután burkolják be teljesen az algával.
OLVASS TOVÁBB!
3 isteni karácsonyi puding - Mind a 10 ujjadat megnyalod!
A karácsonyi puding hagyományos megédesítője, elválaszthatatlan kísérője az év legnagyobb ünnepének. A hagyomány azt tartja, hogy ah...
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK