Alaprecept - ha nem szereted a bonyolult ízeket |
A csirkemell filéjét lassan kell sütni – lehetőleg vajban –, hogy megőrizze omlósságát. A legegyszerűbb recept talán, ha befűszerezzük sóval és borssal, majd a habosodó zsiradékon megsütjük őket közepes vagy gyenge lángon. Ha megpirult, akkor megfordíthatjuk és még közepes lángon nagyjából 6 percig kell készre sütni. Tálalhatod friss salátával, de rizzsel, burgonyával is – ízlés szerint. És már alig húsz perc alatt kész a laktató, finom és könnyű vacsora! |
Hozzávalók 4 személyre
1 fejes saláta
1 tölgysaláta-levél
1 evőkanál mustár
1 evőkanál spanyol borecet
1 evőkanál olívaolaj
2 paradicsom
200 g extra vékony zöldbab
4 sült csirkemell
Só és bors
Elkészítése
A szebb fejessaláta-leveleket mossuk meg a tölgysaláta-levéllel. Az öntet a mustár, az ecet, az olívaolaj, só és bors keveréke. Hámozzuk meg, magozzuk ki és daraboljuk fel a paradicsomokat, vágjuk le a zöldbabok végeit, majd főzzük meg. Fűszerezzük a salátát sóval, borssal és az öntettel. Vágjuk a csirkehúst vékony csíkokra egy késsel, és keverjük össze egy salátástálban a zöldbabbal, a paradicsommal és a maradék öntettel. Ezután tegyük ezt a keveréket a salátalevelekre, és tálaljuk frissen.
Hozzávalók 6 személyre
Kb. 1,5 kg csirkemellfilé
3 fej vöröshagyma
400 g paprika (piros és zöld)
400 g padlizsán
5 gerezd fokhagyma
4 db (kb. ½ kg) paradicsom
Sűrített paradicsom
Só, bora
Elkészítése
Sózzuk, borsozzuk, és süssük aranyszínűre a húst olívaolajban egy lábosban 25 perc alatt. Merjük ki az edényből a sütés során felgyülemlett zsiradékot, adjunk hozzá 3 apróra vágott hagymát és pároljuk 5 percen át. Ezután adjunk hozzá 400 g paprikát (pirosat és zöldet) csíkokra vágva, 400 g felszeletelt padlizsánt és 5 gerezd apróra vágott fokhagymát. Hagyjuk főni kis lángon 20 percen keresztül óvatosan kevergetve, majd öntsünk hozzá 1 dl rozé bort. Főzzük még 5 percig, majd adjunk hozzá 1,5 dl alaplét, 4 felszeletelt paradicsomot, kakukkfüvet és 1 evőkanál sűrített paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, fedjük le, és főzzük kis lángon 40 percig. Ellenőrizzük, hogy megfőtt-e a hús, pótoljuk az elpárolgott fűszereket, és tálaljuk fórron.
Hozzávalók 6 személyre
1,5 kg csirkemellfilé
1 fej zöldcitrom
4 gerezd fokhagyma
20 g cukor
2 joghurt
1 gyömbér
Só, bors, kömény, kurkuma, sáfrány
Elkészítése
Ezt az ételt hagyományosan kúp alakú agyagkemencében készítették, amelyet tandoorinak hívnak. Vágjuk fel a húst 10 darabra, és vagdossuk be. Tegyük ezek után egy nagy salátástálba, fűszerezzük sóval, borssal és 2 zöld citrom levével. Ezután adjunk hozzá 4 gerezd felaprított fokhagymát, 1 kávéskanál köményt, fél gumó friss, apróra vágott gyömbért, 1 csipet kurkumát és 20 g cukrot. Továbbá tegyünk hozzá ízesítőül 2 joghurtot, 1 felaprított vöröshagymát, 3 csipet sáfrányt és 2 csipet Cayenne-borsot. Keverjük össze jól az egészet, és hagyjuk érni 3-4 órán át. Melegítsük elő a sütőt 220 C-ra. Tűzzük a csirkedarabokat nyársakra. Tegyük őket a grillrácsra egy sütőlap fölé, és süssük 10 percig. Locsoljuk meg egy kis alaplével, és süssük tovább 25 percig. A húsnak át kell sülnie, meg kell pirulnia, de azért lágy marad. Helyezzük el a nyársakat egy tálon, locsoljuk meg zöld citrom levével, és borsozzuk. A tandoori csirkével egy időben hagyományosan egy friss é kissé fűszeres salátát is tálalnak: lehet az borsos és citromleves reszelt káposzta vagy joghurtos és köményes uborkasaláta, illetve korianderes hagyma és paradicsom. Készítsünk a csirke mellé mangóchutneyt, amelyet tálaljunk egy kis edényben. Emellett tálaljuk natúr rizzsel.
Hozzávalók 4 személyre
¼ hideg csireke
1 fej vöröshagyma
150 g fehér rizs
Olaj
Kakukkfű
Só és bors
Elkészítése
Gyűjtsük össze a maradék csirkehúst, távolítsuk el belőle a csontokat, és vágjuk többé-kevésbé szabályos kockákra. Pucoljuk meg a vöröshagymát, és vágjuk azt is kockákra. Főzzük meg a rizst nagy mennyiségű sós vízben, majd csöpögtessük le. Pároljuk meg a hagymát egy közepes lángon felmelegített serpenyőben egy kevés olajon. Amikor kezd elszíneződni, tegyük hozzá a csirkedarabokat. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük egy kevés kakukkfűvel, és süssük közepes lángon 5 percig. Ezután öntsük hozzá a szárnyas levét és a rizst. Süssük át az egészet. Ellenőrizzük, hogy megfelelő-e a fűszerezése, és tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre
1 pohár száraz, fehér vermut
1 citrom
4 evőkanál folyékony méz
1 darab friss gyömbér
4 evőkanál négyfűszer-keverék
8 evőkanál szójaszósz
4 csirkemell
Olaj
1 csokor metélőhagyma
Elkészítése
Készítsünk páclevet összekeverve a vermutot, a citrom levét, a mézet, 4 evőkanál frissen reszelt gyömbért, a négyfűszer-keveréket és a szójaszószt egy tálban. Vágjuk a csirkemelleket ferde, szabályos szeletekre. Tegyük a pácoló-edénybe, forgassuk meg finoman a páclében, majd hagyjuk pácolódni 15 percen keresztül. Készítsünk elő 4 darab 30-szor 30 cm-es zsírpapírt, és kenjük be olajjal. Emeljük fel széleiket, és tegyük rájuk a pácléből kiemelt csirkedarabokat. Aprítsunk mindegyikre metélőhagymát. Zárjuk össze jól a csomagokat, a széleket összetekerve, hogy tökéletesen hermetikusak legyenek. Tegyük őket egy tepsire. Süssük a csomagokat 210 C-os sütőben körülbelül 30 percig. Fogyaszthatjuk az így készült csirkét hidegen és melegen is, ízlésünktől és az évszaktól függően, citrommal és friss metélőhagymával vagy nélkülük.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK