Készíts tartármártást a franciasalátához:
Első lépésként készítsük el az olajvajat (majonéz), mely a tartármártás alapja lesz.
Majonéz (olajvaj)
Hozzávalók:
- 4-5 db nyers tojássárgájához
- 4-6 dl olaj, kiskanálnyi citromlé
- 1 csapott kiskanál mustár, só, kevés porcukor
Fontos, hogy minden alapanyag elég hideg legyen. A tojássárgát mély tálban fakanállal keverni kezdjük (ha több tojásból készítjük, habverővel keverjük), az olajat kezdetben cseppenként adagoljuk a tojássárgához, de amikor már keményedni kezd, nagyon vékony sugárban önthetjük. Ha már vajkeménységű, hozzáadjuk a mustárt, a porcukrot, megsózzuk és a citrom levét cseppenként hozzáadjuk.
(Egy tubus majonéz megfelel 2 tojásból kevert majonéznek)
Segítség, kicsapódott az olaj!
Keverés közben előfordulhat, hogy az olaj kicsapódik, nem keveredik a tojássárgával és különválik.
Ezen úgy segíthetünk, hogy egy nyers tojást pár csepp olajjal újra keverni kezdünk, és amikor keményedik, a kicsapódott olajvajat ehhez fokozatosan adagoljuk, amitől majd az egész anyag kisimul.
Második lépés
Tartármártás
Hozzávalók:
- 1-2 dl fehérbort 1 evőkanálnyi tejszínnel vagy tejföllel, fehér borssal (ízlés szerint még lehet hozzá tenni mustárt, porcukrot) mártást keverünk.
Franciasaláta
Hozzávalók:
- 40 dkg főtt burgonya
- 20 dkg sárgarépa és fehérrépa, kevés zeller (a húslevesből is felhasználhatjuk a zöldségeket, de kapható mirelit franciasalátának való zöldségkeverék)
- 10 dkg zöldborsó
- 2-3 csemegeuborka
- 1 alma, tartármártás
A hozzávalókat ½ cm-es kockákra vágjuk, tartármártással összeforgatjuk. Utólag ízesíthetjük, hűtőben állni hagyjuk.
Tipp: Kitűnő ízt ad a franciasalátának, ha 10 dkg sós vízben megfőtt fehér babot is adunk hozzá. A húslevesben főtt 20-30 dkg marha- vagy sovány sertéshúst szintén apróra vágva a salátához keverhetjük. Friss kaláccsal fogyasztva kiváló finomság.
Kaszinótojás
Hozzávalók:
- 4 egész főtt tojáshoz: 2 dl tejszín vagy tejföl, mustár, fehér bors, só, majonéz (kevés szardellapasztával is ízesíthetjük, akkor viszont ne sózzuk meg a tölteléket, mert a paszta is elég sós)
A főtt tojásokat alsó felükön levágjuk, a sárgákat kiszedjük ( a megmaradt, levágott fehérjéket hozzákeverhetjük a franciasalátához), az áttört tojássárgák felét tejszínnel, mustárral (szardellapasztával), sóval, majonézzel elkeverjük, az elkészült masszával megtöltjük a tojásokat.
Tálalás: Hosszú ezüsttálon. A franciasalátából alapot teszünk a tálra, a tojásokat erre helyezzük, vágott felükkel lefelé.
A megmaradt tartármártással leöntjük a tojásokat. Citromkarikával, apró kockára vágott aszpikkal vagy sonkával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK