Szabó Anna
Készíts tartármártást a franciasalátához:
Első lépésként készítsük el az olajvajat (majonéz), mely a tartármártás alapja lesz.
Majonéz (olajvaj)
Hozzávalók:
- 4-5 db nyers tojássárgájához
- 4-6 dl olaj, kiskanálnyi citromlé
- 1 csapott kiskanál mustár, só, kevés porcukor
Fontos, hogy minden alapanyag elég hideg legyen. A tojássárgát mély tálban fakanállal keverni kezdjük (ha több tojásból készítjük, habverővel keverjük), az olajat kezdetben cseppenként adagoljuk a tojássárgához, de amikor már keményedni kezd, nagyon vékony sugárban önthetjük. Ha már vajkeménységű, hozzáadjuk a mustárt, a porcukrot, megsózzuk és a citrom levét cseppenként hozzáadjuk.
(Egy tubus majonéz megfelel 2 tojásból kevert majonéznek)

Segítség, kicsapódott az olaj!
Keverés közben előfordulhat, hogy az olaj kicsapódik, nem keveredik a tojássárgával és különválik.
Ezen úgy segíthetünk, hogy egy nyers tojást pár csepp olajjal újra keverni kezdünk, és amikor keményedik, a kicsapódott olajvajat ehhez fokozatosan adagoljuk, amitől majd az egész anyag kisimul.
Második lépés
Tartármártás
Hozzávalók:
- 1-2 dl fehérbort 1 evőkanálnyi tejszínnel vagy tejföllel, fehér borssal (ízlés szerint még lehet hozzá tenni mustárt, porcukrot) mártást keverünk.

Franciasaláta
Hozzávalók:
- 40 dkg főtt burgonya
- 20 dkg sárgarépa és fehérrépa, kevés zeller (a húslevesből is felhasználhatjuk a zöldségeket, de kapható mirelit franciasalátának való zöldségkeverék)
- 10 dkg zöldborsó
- 2-3 csemegeuborka
- 1 alma, tartármártás
A hozzávalókat ½ cm-es kockákra vágjuk, tartármártással összeforgatjuk. Utólag ízesíthetjük, hűtőben állni hagyjuk.
Tipp: Kitűnő ízt ad a franciasalátának, ha 10 dkg sós vízben megfőtt fehér babot is adunk hozzá. A húslevesben főtt 20-30 dkg marha- vagy sovány sertéshúst szintén apróra vágva a salátához keverhetjük. Friss kaláccsal fogyasztva kiváló finomság.
Kaszinótojás
Hozzávalók:
- 4 egész főtt tojáshoz: 2 dl tejszín vagy tejföl, mustár, fehér bors, só, majonéz (kevés szardellapasztával is ízesíthetjük, akkor viszont ne sózzuk meg a tölteléket, mert a paszta is elég sós)

A főtt tojásokat alsó felükön levágjuk, a sárgákat kiszedjük ( a megmaradt, levágott fehérjéket hozzákeverhetjük a franciasalátához), az áttört tojássárgák felét tejszínnel, mustárral (szardellapasztával), sóval, majonézzel elkeverjük, az elkészült masszával megtöltjük a tojásokat.
Tálalás: Hosszú ezüsttálon. A franciasalátából alapot teszünk a tálra, a tojásokat erre helyezzük, vágott felükkel lefelé.
A megmaradt tartármártással leöntjük a tojásokat. Citromkarikával, apró kockára vágott aszpikkal vagy sonkával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.
OLVASS TOVÁBB!
Bor és hagyomány Tokaj dűlőiben
Tokaj nem csak egy hely a térképen. Tokaj egy vibe. Egy életérzés....
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK