{KEPGALERIA}
Húsvéti fonott kalács
Hozzávalók
50 dkg liszt
3 evőkanál vaníliás cukor
2 tojássárgája
1 mokkáskanál só
6 deka olvasztott vaj
3-4 dl meleg tej
1 csomag szárított élesztő
a kenéshez 1 tojássárgája és kevés tej
Elkészítés
A tojások sárgáit keverd simára a cukorral, az olvasztott vajjal, a sóval és 2 dl tejjel.
A liszthez add hozzá az élesztőt, majd az előbbi keveréket. Adagolj hozzá apránként annyi meleg tejet, amennyit felvesz: az a lényeg, hogy sima és rugalmas legyen. Takard le és keleszd langyos helyen egy órán át, addigra duplájára kel majd meg a tészta.
Gyúrd át alaposan és oszd négy egyenlő részre, melyekből sodorj nagyjából 40 cm-es rudakat és négyes fonással fond szépen össze. Ha nem megy, akkor hármas fonással is készülhet a kalácsod. Takard le és hagyd még fél órán át kelni.
Ha letelt az idő, kevés tejjel kevert tojássárgájával kend meg a tetejét, és már mehet is a 175°C-os sütőbe, hogy nagyjából ¾ óra alatt szépen aranybarnára süljön.
Tipp: Szépen megtartja a formáját a kalács és nem folyik szét, ha a sütőpapír sarkát egyenként erősen megcsavarod.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK