GASZTRO

Hétvégi grillparti

Szerző:
Szabó Anna
A nyár a feledhetetlen bulik ideje, amelyhez ma már hozzá tartozik a grillezés. Süssünk grillen húst, halat, zöldséget, hamburgert… Mindegy mit, csak szabadban tegyük, és jó füstösen álljunk neki csemegézni a finomabbnál finomabb falatokból.

1. Grillezett sertésoldalas

Hozzávalók

- 1 egész sertésoldalas,
- fokhagyma ízlés szerint,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- só,
- bors.

A szószhoz

- fokhagyma ízlés szerint,
- 1 fej vöröshagyma,
- olaj,
- víz,
- 1 nagy doboz paradicsompüré,
- cukor, só, bors, pirospaprika ízlés szerint.

Elkészítés

Az oldalast kb. 1 órán át pároljuk annyi vízben, hogy teljesen ellepje. A vízbe tegyünk fokhagymát, összeaprított vöröshagymát, sőt, borsot, ízlést szerint. Közben készítsük el a szószt.

Kevés olajon futtassuk meg az apróra vágott vöröshagymát, és az összezúzott fokhagymát, majd engedjük fel egy kevés vízzel. Adjuk hozzá a paradicsompürét és egy kevés cukrot. Sóval, borssal, pirospaprikával ízesítsük, és kb. 30 percig főzzük, hogy alaposan besűrűsödjön.

Közben az oldalas is megpuhult, tehát irány a grillsütő. Feldarabolva tegyük a sütőlapra, és mindkét oldalát süssük pirosra. A végén – a szósszal gyakran kenegetve –még további 10 percen át pirítsuk szép vöröses-barnára.


2. Roston sült ponty fűszervajjal

Hozzávalók

- 4 szelet filézett ponty,
- őrölt bors, só ízlés szerint,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- 1 csokor petrezselyem,
- 4 evőkanál olaj,
- 2 evőkanál citromlé,

A fűszervajhoz

- 1 ujjnyi vastag póréhagyma,
- 10 dkg vaj,
- késhegynyi só,
- fehér bors ízlés szerint,
- mustár,
- fél citrom leve.

Elkészítés


A halszeleteket hintsük meg sóval és borssal, majd fektessük egy lapos edénybe. A vöröshagymát vágjuk vékony karikákra, a petrezselymet pedig aprítsuk finomra, és mindkét alapanyag felét helyezzük a halak tetejére. Az olajat keverjük el a citromlével, és ezzel is locsoljuk meg a halszeleteket. Többször megforgatva legalább 1-2 órán át pácoljuk. Közben készítsük el a fűszervajat.

A póréhagymát vágjuk lehelet vékonyra, és - a maradék vöröshagymával együtt - a vajjal keverjük habosra. Petrezselyemmel, sóval, fehér borssal, mustárral és kevés citromlével ízesítsük. Terítsünk ki egy nagy alufóliát, kanalazzuk rá a keveréket, majd henger alakúra formázva göngyöljük össze. Tálalásig helyezzük a mélyhűtőbe.

A halszeleteket vegyük ki a pácléből, csepegtessük le, majd egy kevés olajjal kenegessük meg. Helyezzük a grillsütőbe, és a maradék páclével kenegetve mindkét oldalát süssük pirosra. Tálaláskor a forró halszeletekre egy-egy karika fűszervajat rakunk, ami ráolvad és pompás ízt kölcsönöz a pontynak. Köretként friss saláta, grillezett zöldségek, esetleg krumplipüré illik hozzá.


3. Mustáros pácban érlelt grillezett marharostélyos fokhagymás fűszervajjal

Hozzávalók

- 80 dkg marharostélyos,
- 1 nagy fej fokhagyma
- mustár,
- só bors ízlés szerint,
- olaj.

Fűszervajhoz

- 25 dkg puha vaj,
- 1 csokor petrezselyem
- 5 gerezd zúzott fokhagyma,
- 1 evőkanál citromlé,
- 2 teáskanál só,
- 1 teáskanál bors.

Grillezett zöldségekhez

- 1 padlizsán,
- 1 cukkíni,
- 3-4 szem vargánya vagy champignon gomba,
- 1 nagy kaliforniai paprika,
- egyéb zöldségek ízlés szerint.

Elkészítés


A marharostélyost tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre, és néhány napig mustáros, fokhagymás, olajos páclében érleljük. Közvetlenül a grillezés előtt a hússzeleteket kenjük meg olajjal, és gazdagon hintsük meg borssal. Süssük meg mindkét felét alaposan, majd sózzuk meg ízlés szerint. A hússzeletek mellé fektessünk a grillezni kívánt zöldségekből is, mert sokkal ízletesebb lesz, ha együtt sülnek meg.

Közben készítsünk egy kis fűszervajat. A hozzávalókat a fűszerekkel együtt robotgéppel addig keverjük, míg kellemes krémállagúvá nem válik. Terítsünk ki egy nagy alufóliát, kanalazzuk rá a keveréket, majd henger alakúra formázva göngyöljük össze. Tálalásig helyezzük a mélyhűtőbe. Tálaláskor kicsomagoljuk, és kb. 1 cm széles karikákra vágjuk. A lefektetett marharostélyos szeletekre helyezzük, és megvárjuk, míg elolvad rajta. Azonnal fogyasztható a grillezett zöldségekkel együtt.


4. Grillezett csirkecomb

Ezt a receptet kizárólag azoknak ajánljuk, akik kedvelik a csípős ízeket. A combok ugyanis csípős páclében pácolódnak.

Hozzávalók

- 4 nagy csirkecomb,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 kis chili paprika, vagy cseresznyepaprika, esetleg csípős zöldpaprika,
- 2 dl fehérbor,
- 1 evőkanál csípős mustár,
- 1 teáskanál szárított zöldfűszer keverék
- 6 ek olívaolaj
- só, őrölt bors ízlés szerint.

Elkészítés


A csirkecombokat alaposan mossuk meg, és dörzsöljük be sóval. A fokhagymát vágjuk nagyon apróra, a paprika csumáját és magját távolítsuk el, és karikázzuk fel vékonyan. A bort, a mustárt és az olajat keverjük habosra, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a paprikát és a zöldfűszer keveréket, majd fűszerezzük meg őrölt borssal.

A csirkecombokat fektessük egy tálba,öntsük rá az elkészített páclevet, és tegyük a hűtőszekrénybe legalább 5-6 órára. Közvetlenül a grillezés előtt vegyük ki, alaposan csepegtessük le, majd a grillsütőben – a páclével történő folyamatos öntözgetés mellett – süssük szép barnára.

Tálalható hidegen és melegen egyaránt, grillezett zöldségekkel, vagy friss zöld salátával.

Tipp: a pácolt csirkecombokat partiképesebbé tehetjük, ha a combok végére egy alufólia darabot tekerünk, így kézzel könnyen megfogható, lerágható a csontról és még a kezünk is tiszta marad.


5. Grillezett hamburgerpogácsa

Hozzávalók

- 25 dkg friss darált marhahús,
- 1/2 fej lilahagyma,
- 1 evőkanál reszelt parmezán vagy füstölt sajt,
- 1 teáskanál dijoni mustár,
- só, bors ízlés szerint,
- 1 evőkanál olaj,
- a tálaláshoz hamburger vagy más zsemle, zöldségek.

Elkészítés


A hagymát vágjuk apróra, és kevés olajon pirítsuk üvegesre. Dolgozzuk össze a többi hozzávalóval és ízlésünk szerint fűszerezzük. Formázzunk belőle tenyérnyi húspogácsákat.

Kevés olajjal kenegessük meg, és fektessük a grillrácsra. Mindkét oldalát legalább 8-10 percig süssük. Az ízlés szerint feltálalt zöldségekkel, vagy hamburger zsemlével azonnal fogyasztható.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL