Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Hello Amerika - Avagy élet a hamburgeren túl

Szerző:
Szabó Anna
Sokszor hallhatjuk azt, hogy Amerikának nincs nemzeti étele. Ez azonban egy nagy tévhit. Mert való igaz, hogy Amerikában sokan fogyasztanak gyorséttermi ételeket, de hidd el, hogy vannak ízletes, finom, hagyományos ételeik! Tarts velünk és bebizonyítjuk, hogy a hamburgeren túl is van élet Amerika gasztro világában!

 

{KEPGALERIA}

 

 

Parmezános csirkés szendvics

Hozzávalók:

• Parmezános csirke 4 db csirkemellből
• 1 nagy bagett, vagy 4 szendvicshez elegendő kenyér ízlés szeirnt
• Zöldsaláta
• 4 szelet sajt

Parmezános csirke hozzávalók:

4 db csirkemell filé (kb. 65-75 dkg összesen)
250 g mozzarella
120 g parmezán
1 l passzírozott paradicsom, passata di pomodoro
Fél fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 csészényi (kb. 5 dkg) zsemlemorzsa

Bors
Szerecsendió
2 evőkanál olívaolaj
Olaj, vaj a sütéshez

Parmezános csirke elkészítése:

A parmezános csirke készítése egy egyszerű paradicsomszósz főzésével kezdődik.

Vágjuk hozzá apróra a hagymát és a fokhagymát. A hagymát kb. 5 perc alatt pároljuk üvegesre közepes lángon, az olívaolajon. Adjuk hozzá a fokhagymát, pirítsuk együtt fél percig. Öntsük fel a passzírozott paradicsommal, és fedő alatt, alacsony lángon főzzük fél órát. Szükség esetén hígítsuk vízzel, de ez a passzírozott paradicsom minőségétől függ, és egészen sűrű szószt kell, hogy kapjunk. A végén ízesítsük sóval, borssal és apróra vágott vagy szárított bazsalikommal.

Két aprócska kis trükk: a paradicsomszószba főzzünk bele egy parmezán sajt másra már nem használható, kemény szélét is, és a csirke sütése után megmaradt kevés olajos vajat is öntsünk hozzá a szószhoz.

Miközben a paradicsomszósz fő, készítsük elő a csirkéket. A fél csirkemelleket tegyük műanyag fólia közé, és klopfoljuk ki. Egyenletes, kb. 1 cm vastagságú szeleteket kapjunk. Ízesítsük őket sóval, borssal, és egy kis reszelt szerecsendióval.

A húst most be kell panírozni, bár nem az itthon megszokott módon. Verjük fel a tojásokat egy kis sóval egy tányérban, és keverjük össze a reszelt parmezán felét a zsemlemorzsával egy másik tányérban. Először mártsuk bele a húst a felvert tojásokba (liszt nem szükséges hozzá), aztán a morzsás parmezánba. Kevés olaj és vaj keverékében süssük mindkét oldalán kb. 5 percig, amíg a színe szép aranybarna nem lesz.

Ha kész a csirke és a paradicsomszósz, akkor ideje összeállítani az ételt. Melegítsük be a sütőt 200 fokra. Egy kb. 25×35 cm-es tűzálló tál vagy tepsi alját kenjünk ki vékonyan a paradicsomszósszal, és tegyük erre a csirkéket.

Tegyünk a csirkék tetejére néhány kanálnyit a paradicsomszószból, helyezzük rá a felszeletelt mozzarellát, és szórjuk meg a maradék parmezán sajttal.

Tegyük a forró sütőbe, és kb. 15 perc alatt süssük készre. Akkor jó, amikor a parmezán már elkezd barnulni a tetején.

Parmezános csirkés szendvics elkészítése:

Először el kell készíteni magát a parmezános csirkét.
A parmezános csirkés szendvicshez tulajdonképpen bármilyen kenyér használható. Vágjunk egy bagettet ketté, de akár hagyományos fehér kenyér, akár rozs- vagy teljes kiőrlésű kenyér, vagy pl. olasz ciabatta vagy egy nagyobb zsömle is tökéletes ehhez az ételhez.

Vágjuk kb. egy cm-es csíkokra a csirkét, így könnyebb lesz a szendvicset megenni.

Tegyük az egyik bagettra a csirkecsíkokat, és tegyünk rá még paradicsomszószt ízlés szerint. Tegyünk rá még egy kis zöld salátát, illetve szintén ízlés szerint sajtot vagy még egy keveset a paradicsomszószból.
Amerikában a parmezános csirkés szendvics elkészítésének egy másik módja, amikor elkészítés után egy szendvicssütőben alulról-felülről meggrillezik. Így is finom, és még egy teljesen más karaktert lehet megismerni ebből az ételből. Érdemes kipróbálni!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL