Hozzávalók 2 kenyérhez
- 3-3 dkg mák, szezámmag és lenmag
- 0,9 dl meleg víz
- 50 dkg BL80 kenyérliszt
- 2 tk só
- 2 ek burgonyapehely (el is hagyható)
- 3 ek olaj
- 1,5 dl tej
- 1 dl víz
- 1 dkg friss élesztő
Elkészítés
A magokat pirítsuk illatosra, majd öntsük rá a meleg vizet, és tegyük félre. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, keverjük össze a sóval, és a burgonyapehellyel. A közepébe csináljunk egy mélyedést, öntsük bele az olajat, a tejet, a vizet, adjuk hozzá a kihűlt magokat, és morzsoljuk a tetejére az élesztőt. Kezdjük el dagasztani a tésztát, kézzel vagy géppel, majd további 35 percet kelesszük. A megkelt tésztát borítsuk ki enyhén lisztezett deszkára, vágjuk fel 4 egyforma darabra, egyesével formázzuk cipóvá, majd fóliával letakarva pihentessük 15 percig.
A cipókból kb. 50 cm hosszú rudakat sodrunk. Két rudat X alakban egymásra fektetünk, és elkezdjük keresztezni őket. Először az alul lévő rúd felső szárát hajtjuk le az alsó mellé, keresztezzük őket (így hurok képződik a másik rúd körül), majd a két szárat V alakban kicsit szétnyitjuk. Ezután a másik rúd felső szárát hajtjuk le és keresztezzük az alsóval a V alak közepén. Váltakozva addig keresztezzük a két rúd szárait, amíg a tészta engedi. A végét szorosan összecsípjük, és a fonatot gyengéden végig görgetjük a deszkán. Ugyanezt elvégezzük a másik két tésztarúddal is. Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 35x45 cm-es tepsit, fektessük rá a két fonatot, majd takarjuk le fóliával, és szobahőmérsékleten hagyjuk kelni 45-50 percig.
A megkelt fonatokat ezután permetezzük le vízzel, és szórjuk meg mákkal. A sütőt melegítsük fel 220 fokra, helyezzünk be egy edénybe kb. 1,5 dl forró vizet, melegítsük elő, és tegyük be a tepsit, majd süssük a kenyereket 30 percig. Ezután vegyük ki a vizes edényt, csökkentsük a hőfokot 200 fokra, és süssük a kenyereket szép aranybarnára. Helyezzük rácsra a kenyereket, permetezzük le hideg vízzel, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK