GASZTRO

Hajdúsági orjaleves - a tökéletes újévi ebéd!

Szerző:
Szabó Anna
Orjalevest általában a házi disznóvágáskor csinálnak, a disznótoros étrend első fogása. Hideg téli napokon kiváló választás lehet, amely ilyenkor indokoltan kerül az asztalra. Elkészítése kissé időigényes ugyan, ám a végeredményül kapott ízletes leves mindenért kárpótol bennünket!

 

Hozzávalók:

• 1 kg húsos karaj vagy tarja-csont (20-25 dkg/adag).
A leves ízesítéséhez:
• só,
• 1 kávéskanál egész fekete bors
• körömnyi friss gyömbér
• picike forgács szerecsendió vagy szerecsendió-virág
• ½ fej vöröshagyma (héjastól)
• 1 kis gerezd fokhagyma
• 1 kis csokor zeller- és petrezselyemzöld
• 1 kisebb paradicsom
• ½ zöldpaprika

A bezöldségeléshez:

• 15 dkg sárgarépa
• 10 dkg petrezselyemgyökér
• 6 dkg zeller
• 4 dkg karalábé
• 4 dkg kelkáposzta
A reszelt tésztához:
• 1 tojás
• 10 dkg liszt
• ½ evőkanál búzadara
• só

A tálaláshoz:

• ecetes reszelt torma
• mustár
• petrezselyemzöld

Elkészítése:

A csontos karajt a bordacsontok közt daraboljuk, adagonként 20-25 dekásokra. Két liter hideg vízbe tesszük a szeleteket, lassan felforralva tetején képződő habját leszedjük. Sózzuk, ízesítjük. Gyenge tűzön, fedő nélkül gyöngyözve bugyborékoló forralással egy órát főzzük. Ekkor bezöldségeljük, tovább forraljuk. A zöldségek, ha puhulnak, folyamatosan kiszedjük a levesből, nagyobb darabokra vágjuk, (negyedeljük, esetleg hasábra vágjuk, ízlés szerint formázhatjuk), mindegyikből egy-egy darab fog adagonként a tányérba kerülni.

Ha a csontokat borító hús is megpuhult, a levest tűzről lehúzzuk, tetejét kevés hideg vízzel megpermetezzük, negyedórát hagyjuk ülepedni. Egy másik edénybe merjük, szűrőn keresztül, óvatosan, alját ne zavarjuk fel.

A tészta hozzávalóiból kemény gyúrt tésztát készítünk, amit a reszelő nagy fokán keresztül hosszú szálakra lereszelünk, lisztezett tálcán kiterítjük. Közben vizet forralunk, sózzuk, és az elkészített tésztát a vízbe szórjuk. Ha feljön a felszínre, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, kevés, leves felszínéről leszedett zsírral összekeverjük.

Tálalása:

Mélytányérba reszelt tésztát kanalazunk, rámerjük a tűzforró levest, finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. Mellé egy lapostányéron szervírozzuk a forró húsos csontot, levesben főtt forró zöldségekkel körítve. Külön tormát, mustárt adunk hozzá.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL