Szabó Anna
Hozzávalók:1 kisebb tyúk (vagy ha nem szeretsz a darabolással bíbelődni: ízlés szerint 1 kg tyúkhús, de legyen benne zsírosabb rész is)
2 szál sárgarépa
4 szál petrezselyemgyökér szárával
1 darab zeller
1 darab karalábé
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 zöldpaprika
1 szem burgonya
Só, bors, köménymag, babérlevél
1. Tisztítsd meg és darabold fel a tyúkot, ha darabonként vetted, akkor is most meg. Majd tedd fel kb. 4 liternyi bő vízbe főzni takaréklángon.
2. Közben tisztítsd meg a zöldségeket. A vöröshagymát és a fokhagymát csak mosd meg és vágd le a durvább részeket – de ne a teljes héját, mert az szép színt ad a levesnek. A paprikát vágd hosszában ketté, és távolítsd el a magházat.
3. Ha a hús elkezd forrni, és a víz tetején megjelenik a habja, egy teaszűrő segítségével vedd le a húshabot.
4. Ezután tedd bele a zöldségeket – a burgonya kivételével –, a sárgarépából mindig fele annyi mennyiség kell, mint a fehérrépából, a petrezselyem és zeller zöldjét célszerű egy madzaggal (nem kék spárgával) átkötni – a végén így könnyebb lesz szűrni. Sózd, borsozd, fűszerezd ízlés szerint köménnyel és babérlevéllel.
5. Alacsony tűzön főzd tovább a hús és a zöldségek puhulásáig, amikor már a zöldségek fogkemények, akkor tedd bele a burgonyát.
6. Közben főzz ki bő, lobogóan forró vízben csigatésztát vagy cérnametéltet.
7. Ha minden megpuhult a levesedben, húzd le a tűzről és kezd el leszűrni. Ehhez szükséged lesz, minimum három mélyebb edényre, és egy nagyobb szűrő kanálra, valamint egy új fazékra. A nagyobb daraboktól haladva a kisebbek felé, vegyél ki mindent a levesből: külön tálra a húst, külön a zöldségeket, hagymákat, zöldségzöldet, valamint egy tálba azokat, melyeket nem szerettek, és tudod, hogy a szemétben landol, de kellett a leves ízvilágához.
8. Végül a nagyobb szűrőkanalat tedd a tiszta fazék tetejére, és öntsd át rajta keresztül a levest. Ezzel a „zavaros” oda nem való dolgokat is eltünteted.
OLVASS TOVÁBB!
Bor és hagyomány Tokaj dűlőiben
Tokaj nem csak egy hely a térképen. Tokaj egy vibe. Egy életérzés....
GASZTROÚj korszak kezdődik a magyarországi otthonokban - Megnyitott a SharkNinja első hazai üzlete a Westendben
Okos megoldások, amelyek szebbé, tisztábbá és élvezetesebbé teszik a mindennapokat – a Shark és Ninja innovációi mostantól személye...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROMexikói babos rostélyos
A sertés hús a magyar konyha egyik alapdarabja. Rugaszkodj el a hétvégi pörköltes, rántott húsos menütől, és próbálj ki egy új ízv...
GASZTROKrumplis mexikói ízvilágú csirke
Használd ki te is az újburgonya-szezont! Ennél laktatóbb csirkés ételt ráadásul biztos nem találsz......
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK