Tészta hozzávalói - 30 x 20 cm-es tepsihez
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 2 tk sütőpor
- 3 ek kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 0,5 dl hideg víz
Elkészítés
A lisztet keverjük össze a sütőporral, és a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a feldarabolt hideg vajat, és az ujjbegyünkkel kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, és a vaníliás cukrot. Ezután adjuk hozzá a tojások sárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Szükség esetén, ha túl száraz lenne, gyúrás közbe apránként öntsük hozzá a hideg vizet. Egy könnyen nyújtható, de nem túl lágy tésztát kell, hogy kapjunk.
Csippentsük le a tészta 1/3 részét, majd tegyük be a fagyasztóba legalább egy órára. (Mindenképpen a mélyhűtőbe tegyük, hogy jó kemény legyen a tészta, mert csak akkor tudjuk majd lereszelni.)
A maradék tésztát nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd helyezzük bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe. Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük elő a tésztát arany barnára. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, mielőtt rákanalaznánk a habos tölteléket.
Töltelék hozzávalói
- 20 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- 5 db tojásfehérje
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 1 dl olaj (pl. mogyoróolaj, étolaj)
- csipet só
- 50 dkg eper
Elkészítés
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel. A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, kanalanként szórjuk hozzá a porcukrot. Adjuk hozzá a pudingport is, majd amikor már jó kemény a hab, csurgassuk hozzá az olajat, és verjük még 1-2 percig.
A teljesen kihűlt tésztára kanalazzuk rá a keményre felvert tojáshabot, majd egyenletesen simítsuk el. Ezután szórjuk a hab tetejére a feldarabolt epret, majd vegyük ki a fagyasztóból a félretett tésztát, és egy nagyobb lyukú reszelőn reszeljük rá az eper tetejére.
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt arany barnára A sütőből kivéve, hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük ki, tegyük rácsra, és hűtsük ki teljesen a süteményt.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK