Hozzávalók 10-12 db fasírthoz
- 20 dkg lencse
- 20 dkg gomba
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 1 db tojás (nagy)
- 1 db vöröshagyma (kisebb)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk só
- 1 db zöldségleveskocka
- 1 mk pirospaprika
- 1 tk köménymag
- őrölt bors (ízlés szerint)
- 2 ek mogyoróolaj (vagy étolaj)
Elkészítés
A lencsét válogassuk át, alaposan mossuk meg, majd tegyük fel főni annyi vízbe, hogy jól ellepje. A főzőlébe tegyük bele a leveskockát, kb. egy teáskanál sót, és főzzük puhára. Figyeljünk, nehogy szétfőjenek a lencseszemek. Amikor már kellően megpuhult, szűrjük le a levet, majd a lencsét hűtsük ki teljesen.
A gombát, és a vöröshagymát vágjuk apróra. Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd pároljuk üvegesre a hagymát. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott gombát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig pároljuk, míg zsírjára sül. A készre párolódott gombát hűtsük ki teljesen.
Egy tálba tegyük bele a kihűlt lencsét, adjuk hozzá a szintén kihűlt gombát, a zsemlemorzsát, az őrölt köménymagot, a sót, a pirospaprikát, az őrölt borsot, és az egész tojást. Kézzel, alaposan gyúrjuk össze úgy, hogy egy formázható masszát kapjunk. (Amennyiben túl száraz lenne a massza, akkor kanalazzunk hozzá a lencse főzőlevéből egy-két evőkanálnyit.)
Az összegyúrt masszából, nedves kézzel formázzunk pogácsákat, és forgassuk bele zsemlemorzsába.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, locsoljuk meg mogyoróolajjal, helyezzük rá a megformázott lencsepogácsákat, majd mindegyiket spricceljük meg szintén mogyoróolajjal. Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt készre.
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd ízlés szerint körettel, és salátával kínáljuk!
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK