Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Gasztro kalandozások a világ körül 1. Magyarország

Szerző:
Szabó Anna
Magyarország számtalan kulináris lehetőséget rejt magában, amikor is az országot barangolva ismerkedhetünk meg hazánk maga kis gasztronómiai világával. A magyar gasztronómia a magyar kultúra egyik kiemelkedő eleme, változatos, kreatív ételféleségekkel, egyedi és karakteres íz világgal büszkélkedhet. Akkor kalandra fel és irány a magyar gasztro világ!

 

{KEPGALERIA}

 

Sültpaprika-saláta

Hozzávalók:

• 8 nagyobb, sárga és piros húsú paprika

Az öntethez:

• 2 ek. borecet
• só, frissen őrölt bors
• 2-3 gerezd fokhagyma
• 4 ek. olívaolaj

Elkészítés:

Mindenekelőtt a paprikasütésen kell túlesnünk, a többi szeszély és ízlés kérdése. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. Alufóliával kibéleljük a sütőtepsit (hogy kevesebbet kelljen mosogatni, ugyanis a paprikában lévő cukor majd kissé megpirul, karamellizálódik). A paprikákat megmossuk, szárazra törölgetjük, a tepsibe fektetjük, és betesszük a forró sütőbe. 15-20 perc múlva megfordítjuk őket, és további 10-15 percig, barna csíkosra-foltosra sütjük.

Kivesszük a tepsit a sütőből, a paprikákat nagyobb méretű nejlonzacskóba tesszük-csomagoljuk, lapos tálra fektetetjük, és 10-15 percig pihentetjük (úgy is lehet, hogy a tepsit egy másik alufólialappal vagy azonos méretű tepsivel gondosan letakarjuk, hogy a gőz meg ne szökjön).

Felvágjuk a nejlonzacskót, széleit kihajtjuk, és a gőzben összeesett paprikákról játszi könnyedséggel, mint valami kesztyűt, lehúzzuk a héjukat. Hosszában bevágjuk őket, csumájukat, ereiket-magjaikat óvatosan eltávolítjuk.
Az öntethez széles késpengével kissé ráütünk a fokhagymagerezdekre, így könnyen-gyorsan le tudjuk hántani a héjukat. A paprikák sütés-tisztítás közben keletkezett levét tálkába öntjük-szűrjük, hozzáadjuk a borecetet, 1/4 kk. sót, az áttört fokhagymát, ízlés szerint frissen őrölt borsot, végül apránként az olajat, és alaposan összekeverjük.
Jól záródó műanyag dobozba vagy tálba lerakunk egy sor paprikát, meglocsoljuk egy kevés öntettel, aztán ismét paprika és öntet következik, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A paprikákat belenyomkodjuk az öntetbe, a dobozt/tálat gondosan lefedjük, és 1 napra hidegre tesszük.

Tálalás előtt fél órával kivesszük a paprikasalátát a hűtőszekrényből, hogy a kissé dermedt olaj felengedjen. Eredeti formájuk épségére-szépségére ügyelve lecsepegtetjük a paprikákat, csillag alakzatban lapos tálra rendezzük őket és petrezselyemmel vagy 1 kis chilipaprikával díszítjük. Roston és hirtelen sült, erősen fűszeres húsok, halak mellé kínálhatjuk.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL